Teknoloji çağının en büyük gelişmesi yapay zeka artık hayatımızın bir parçası haline gelmiş durumda. ChatGPT ve Gemini en sık duyduğumuz hatta işlerimde başvurduğumuz uygulamalar. Bu uygulamalar sayesinde birçok şeyi saniyeler içinde yapabiliyoruz ya da yapmak istedğimiz çalışma hakkında hızlıca bir fikir alabiliyoruz. 

Bir yazının editlenmesinden, sıfırdan bir yazı oluşturmaya, olmayan bir görseli tasarlamasından, var olanın üzerinede istedğimiz değişiklikleri yapmasına, tıptan mühendisliğe kadar bir sürü konuda kendini oldukça geliştirdi. Özellikle diller arası çevirme işleminde yıllar içinde yapay zeka desteği ile kat ettiği yol göz ardı edilemez.

Yapay Zeka Yatırımı İngiltere'den 125 Milyon Dolarlık Hamle

Bu gelişmeleri çoğunlukla iyi ve pozitif bir şeklide değerlendirirken diğer bir taraftan içimizi gıcıklayan bir soru " Yapay zeka uygulamaları insanların yerini alabilir mi?" İşte konu hakkında Prof. Dr. Ali Murat Kırık, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden, yapay zeka alanında önemli açıklamalarında öne çıkan noktaları:

Yapay zeka sisteminin Türkiye ve dünya genelinde hızla yaygınlaştığını belirtti. Özellikle medya ve eğitim alanlarında kullanımının arttığını vurguladı.

Yapay zeka destekli uygulamalara erişimin kolaylaştığını ve bu uygulamaların eğitim alanında önemli bir kaynak haline geldiğini ifade etti.

Yapay zeka tarafından sağlanan bilgilerin teyit ve mukayeseye ihtiyaç duyduğunu ve kullanıcıların yanlış yönlendirilebileceğine dikkat çekti.

Vivo Y200i 5G’nin tanıtım tarihi belli oldu Vivo Y200i 5G’nin tanıtım tarihi belli oldu

Google'dan Yeni Video Yapay Zeka Aracı Lumiere (1)

Yapay zekanın işsizlik ve istihdam sorunlarına yol açabileceğini, özellikle medya ve eğlence sektörlerinde bu etkinin görülebileceğini belirtti.

Türkiye'deki yapay zeka yatırımlarının hızla arttığını ve bu alanda TÜBİTAK'ın önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Yerli ve milli yapay zeka teknolojilerinin önemine değindi ve dezenformasyonla mücadelede bu teknolojilerin avantajını vurguladı.

Türkiye'nin yapay zeka alanında ilerlemesi için YÖK ve devlet kurumlarının somut adımlar atması gerektiğini belirtti.