Emekliye ek zam ve SSK, Bağ-Kur en düşük emekli maaşı gündemde en çok arananlar arasında yerini almaya devam ediyor. Çalışmaların hızlandığı emekliye refah payı için geri sayım başladı. En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekliye refah payı yüzde kaç verilecek?

Emekli Ikramiye (2)

SSK, Bağ-Kur emekli zammı ile memur emeklileri arasında toplu sözleşme kaynaklı yüzde 11,68 zam farkı oluştu. Ekonomi yönetimi memur emeklisi ve işçi emeklisi arasındaki zam farkını kapatmak için çalışmalarına devam ediyor. Refah payı ile ilgili en son AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Yasal düzenleme Ocak ayının 3. haftasında Meclis'in gündemine geleceğini ve emekli aylıkları oransal artışla iyileştirileceğini duyurdu. Peki emekliye ne kadar zam yapılacak?

Emekli Ikramiye (3)

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK

En düşük emekli maaşı asgari ücretin yüzde 65,77'si kadardı. Bu oran dikkate alındığında asgari ücretin 17 bin 2 liraya çıkarılmasının ardından en düşük emekli maaşına ortalama 4 bin lira eklenerek 11 bin ile 12 bin TL arasında olması bekleniyor.

doğalgaza kavuşacak doğalgaza kavuşacak

EMEKLİYE YAPILACAK OLASI EK ZAMLAR

Sabah'ın haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçe çalışmasını gerçekleştiriyor. Refah payı, seyyanen zam ve kademeli zam seçeneklerinin masada olduğu iddia edildi. İşte masadaki formüller.

Ek zam için 1. formül:

Emekli kök maaş zammının yüzde 45 tamamlanması durumunda yüzde 7,43 oranında refah payı söz konusu olacak.

Ek zam için 2. formül

SSK, Bağ-Kur emekli zammının memur emeklisi ile aynı seviyeye çekilmesi. Bu durumunda SSK ve Bağ-Kur'lular da yüzde 49,25 zam alacak. Yüzde 11,68'lik refah payı söz konusu olacak.

Ek zam için 3. formül

Emekli zammının yüzde 50'ye tamamlanması durumunda yüzde 12,43'lük bir refah payı söz konusu olacak.

EMEKLİ MAAŞI ZAMMI NE ZAMAN YASALAŞACAK?

Meclis çalışmasına 16 Ocak Salı günü başlıyor. Başkan Erdoğan'ın değerlendirmesi sonrası emekli maaşı düzenlemeleri için hazırlanan taslak çalışma AK Parti'ye gönderilecek ve yasalaşma süreci 23 Ocak Salı günü başlayacak.