Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) 6 Haziran’da başlayan kongre sürecine dair en merak edilen konulardan biri, genel başkanın seçileceği kurultayın hangi tarihte gerçekleşeceği. 5 Eylül’de tamamlanması beklenen ilçe kongrelerinin ardından 16 Eylül’de il kongreleri için start verilecek. İl başkanları ve kurultay delege seçimlerinin ise 15 Ekim’de tamamlanmasıyla, gözler olağan kurultay sürecine çevrilmiş olacak.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, katıldığı Habertürk TV yayınında kurultay tarihine ilişkin ”Benim düşüncem yerel seçimlerden önce kurultayın olmasıdır” ifadelerini kullanmıştı. Aday olup olmayacağı konusunda ise “delegeler karar verecek” demişti.

OLAĞAN KURULTAY İÇİN 4-5 KASIM TARİHİ KONUŞULUYOR

Genel Merkezdeki kaynaklarımdan edindiğim bilgiye göre; olağan kurultayın yerel seçimden önce yapılması neredeyse kesinleşmiş durumda. Kurultayın gerçekleşeceği tarih olarak ise 4-5 Kasım tarihleri işaret edilmekte. 4 Kasım’da genel başkan, 5 Kasım’da da Parti Meclisi (PM) üyeleri seçiminin yapılması planlanıyor.

KILIÇDAROĞLU KESİN OLARAK ADAY!

Konuştuğum partililer, ilçe kongrelerinde Kılıçdaroğlu’na yakın isimlerin çoğunluğunun seçimleri kazanmasıyla genel başkanlık seçimlerinde CHP liderinin avantajlı konuma geçtiğini düşünüyor. Dolayısıyla Kılıçdaroğlu, kendisine yakın ilçe başkanlarının belirlediği il delegelerinin kurultay sürecinde belirleyici olacağı için, sürecin lehine sonuçlanacağı düşüncesiyle kesin olarak aday olacak.

ÖZGÜR ÖZEL ADAYLIKTAN VAZGEÇMEYECEK

CHP Genel Başkanlığına aday olması beklenen bir diğer isim de partinin TBMM Grup Başkanı Özgür Özel. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun başlattığı ‘değişim’ hareketini destekleyen ve bu süreçte İmamoğlu’na yakın duran Özel’in, il ve ilçe delege seçim sonuçlarına göre pozisyon alması bekleniyordu. Ancak geçtiğimiz günlerde gazeteci İsmail Saymaz, Özel’in aday olmakta kararlı olduğunu duyurdu. Konuştuğum kaynaklar, Saymaz’ın bu kulis bilgisini doğruladı ve Özel’in ‘ne pahasına olursa olsun aday olacağını dile getirdiğini ifade etti. Özel’in, ‘beraber yola çıktığı örgütü yarı yolda bırakmamak için’ bu kararından dönmeyeceği belirtiliyor.

Yani bugünkü tabloya baktığımızda, büyük kurultayın kasım ayının ilk haftasında gerçekleşmesi halinde, CHP’de iki adaylı bir seçim süreci yaşanacak. Önümüzdeki günlerde bir değişiklik olur mu, olmaz mı onu da zaman gösterecek.

Gelelim Mart 2024’te gerçekleşecek olan yerel seçimlere…

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, özellikle de İstanbul ve Ankara’yı geri almak istediğini ve genel seçim sürecinden itibaren bu yönde çalışmalar yürüttüğünü biliyoruz. Bu noktada CHP’nin mevcut belediyelerini koruyarak üzerine yeni iller ekleyip eklemeyeceği tartışması kamuoyunda sıcaklığını koruyor. Bu tartışmayı körükleyen gelişmelerin başında ise genel seçimlerin kaybedilmesine ek olarak, parti içinde başlayan değişim tartışmaları oldu. İYİ Parti lideri Meral Akşener’in, partisinin yerel seçimlere ayrı olarak gireceğini ve İstanbul ile Ankara’da kendi adaylarını çıkarabileceklerini açıklaması ise bu tartışmaları daha da körükledi. Dolayısıyla yerel seçim süreciyle ilgili muhalefet seçmeninde ciddi bir kaygı hakim.

Peki yerel seçimde kilit rol oynayacak olan İstanbul’da CHP’nin adayı kim olacak?

İSTANBUL ADAYI İMAMOĞLU!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, önceki gün yaptığı konuşmada yeniden adaylığa talip olduğunu net bir ifadeyle duyurmuş oldu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da 2 hafta önce gerçekleştirdiği bir basın toplantısında İstanbul için “Yola çıkıyorum” ifadesini kullanmıştı. Edindiğim bilgiye göre; İmamoğlu da İBB Başkanlığı için kesin olarak aday olma niyetinde. Genel merkezde de PM toplantısından İmamoğlu’nun adaylığına onay çıkacağı görüşü hakim. Kaynaklar, İstanbul’un kaybedilmesi halinde İmamoğlu’nun, bu sonuçtan Kılıçdaroğlu’nu sorumlu tutabileceği, bu nedenle de CHP liderinin bu riske girmekten kaçınacağını söylüyor.

KAMPANYA, YENİDEN İLYAS ATEŞ BAŞSOYA VERİLEBİLİR

İstanbul’da seçim kampanyasını yürütmesi için ise siyasal iletişimci İlyas Ateş Başsoy’a teklif götürüleceği ve kampanyanın bu isme emanet edileceği iddia edilmekte. Başsoy, 2019 yerel seçim sürecinde de CHP’nin seçim kampanyasının başında bulunan isimdi.