Genel seçimlerin ardından iç siyasette gündem birinciliğini kaptırmayan CHP, odağını ağırlıklı olarak 38. Olağan Kurultay’a yöneltmiş durumda.

Seçim yenilgisinin ardından gündeme gelen değişim tartışmalarıyla genel başkanlığa aday olan isimler tek tek sahneye çıkmaya başlamış ve yarışın hangi isimler arasında olacağı merak konusu olmuştu. Delege sayısının en fazla olduğu İstanbul’u değişimcilerin adayı Özgür Çelik’in kazanmasının ise dengeleri değiştirdiği görüşü hakimdi.

Peki hem genel merkez hem de değişimciler 4-5 Kasım’da gerçekleşecek olan kurultaya nasıl bir atmosferde gidiyor, güncel tablo ne söylüyor?

Partinin il ve ilçe kongrelerinin tamamlanmasıyla 51 il başkanı ve 413 ilçe başkanı değişti. 30 il başkanı ile 560 ilçe başkanı ise seçimleri yeniden kazandı. Ayrıca 1370 kurultay delegesi de belirlenmiş oldu.

Sözcü’nün önceki gün aktardığı habere göre; 130 milletvekilinden 94’ü Kemal Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkan adayı olması için imza verdi.

Aday adaylarının ‘genel başkan adayı’ olabilmesi için 1370 delegenin yüzde 5’inin imza vermesi şartı aranıyor. Mevcut duruma bakıldığında yarışın Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP Grup Başkanı Manisa Milletvekili Özgür Özel arasında geçeceği öngörülüyor.

Genel merkezdeki kaynaklarımla yapmış olduğum görüşmeye göre, olağan kurultayı Kılıçdaroğlu’nun kazanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Olağan kurultayın yerel seçimden önce yapılması bu noktada önemli bir faktör. Çünkü belediye başkanı olmak isteyen isimler genel merkezle ilişkilerini iyi tutmak istiyor.

Süreci tarafsız bir gözle değerlendiren partililer de son güne kadar kesin konuşmamak gerektiğini söylüyorlar ve özellikle son haftanın çok kritik olduğuna vurgu yapıyorlar. Ancak Özgür Özel’in iddialı olduğunu gösteren bir verinin söz konusu olmadığını da ekliyorlar.

Değişimcilere yakın kaynaklar ise kurultayın kıran kırana geçeceğini söylüyorlar. Ancak temkinliler ve kaybetme risklerinin olduğunu da göz önünde bulundurarak ibreyi olağanüstü kurultaya çevirme hazırlığındalar. Yani bir B planı olarak olağanüstü kurultaya yoğunlaşmanın daha avantajlı bir seçenek olduğu düşünülmekte.

Değişim isteyen grubun, Kılıçdaroğlu’nun olağan kurultayı kazanması ve CHP’nin yerel seçimde İstanbul’u kaybetmesi halinde ‘değişim’ vurgusunu daha gür bir sesle dile getirip, Nisan 2024’te olağanüstü kurultay için imza toplamaya başlayacağı konuşuluyor. Bu noktada olağan kurultaydan iki hafta sonra gerçekleştirilecek tüzük kurultayı da büyük önem taşımakta. Özellikle de aktif üyelik sistemine geçilmesi durumunda ellerinin güçleneceğini düşünüyorlar.

Gözler şimdilik 4-5 Kasım’da Ankara Spor Salonu’nda düzenlenecek olan olağan kurultaya çevrilmiş durumda. Fakat sonrası da oldukça hareketli geçecek diyebiliriz. İzleyip aktaracağız.