Filistin İslami Direniş Hareketi’nin (HAMAS) silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim sabahı İsrail’e düzenlediği Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan çatışmalar, artık savaş halini aldı ve binlerce sivil hayatını kaybetti. Özellikle de İsrail’den yapılan hava saldırılarının artması ve sivillerin yoğun olarak bulunduğu hastane ve okul gibi bölgelerin hedef alınmasıyla Gazze’de büyük bir insanlık dramı yaşanmaya başladı. İsrail’in elektrik ve suyu kesmesiyle Gazze’de yaşam felç olurken, yakıt yetersizliği nedeniyle hastanelerdeki jeneratörler de her an durabilir.

İsrail devleti buna ek olarak günler önce bir kara harekatının yapılacağını duyurdu. Gazze sınırına on binlerce asker ve askeri araç konuşlandırıldı. Son hazırlıklarını yaptığı açıklanan birlik sınırı geçmesi halinde HAMAS’la sıcak çatışmaya girecek.

Peki İsrail kara harekatıyla neyi hedefliyor, sonuçları ne olur?

Orta Doğu konusunda uzman gazetecilerden Hediye Levent, bu soruya şöyle yanıt veriyor:

“İsrail devleti, HAMAS’ın saldırısını ‘İsrail'in 11 Eylül’ü' olarak nitelendiriyor”

“HAMAS'ın saldırısı nedeniyle İsrail Başbakanı Netanyahu ve aşırı sağcı hükümeti zor duruma düştü. Halk oldukça öfkeli. Bu nedenle Netanyahu hükümetinin halkın öfkesini yatıştırmak, tansiyonu düşürmek için bir şeyler yapması gerekiyor. Ayrıca İsrail devleti HAMAS'ı terör örgütü olarak kabul ediyor. HAMAS'ın saldırısını da çok büyük bir terör saldırısı olarak görüyor hatta İsrail'in 11 Eylül'ü olarak nitelendiriyor. 

“Operasyonun hedefi belirsiz"

Bu nedenlerle Gazze'ye yönelik bir kara operasyonu çok yüksek ihtimalle gerçekleşecek ancak operasyonun süresi, niteliği, hedefi hala belirsiz.”

Levent, kara harekatının amaçlarına dönük 3 senaryoya dikkat çekiyor ve Gazze’nin tamamının kontrol altına alınması durumunda ortaya çıkacak tabloyu şöyle özetliyor:

“Gazze'nin tamamının kontrol altına alınması için mi bir operasyon yapılacak yoksa Gazze'nin en az 2 parçaya bölünmesi için mi ya da Gazze etrafındaki tampon bölge mi genişletilecek; belirsiz bunlar.

“Bölgesel bir savaşa evrilebilir”

Bu 3 senaryoya bağlı olarak farklı senaryolar ortaya çıkıyor. Eğer İsrail Gazze'nin tamamının kontrolünü almaya çalışırsa İsrail'in kuzeyinde Lübnan Hizbullah'ının yeni bir cephe açması ve henüz çapı belirsiz bir bölgesel savaşa evrilmesi de mümkün. Ancak her halukarda bir kara operasyonu uzun sürecektir ve İsrail'in de zaiyatını arttıracaktır.”