Futbol takımlarının oyunları analiz etmesi alışılmadık bir durum değil, ancak Liverpool'un taktiklerini anlamak için makine öğrenimi teknolojisini kullanması, diğer kulüplerden bir adım önde olduğunu gösteriyor.

Liverpool ve DeepMind, yaklaşık üç yıldır işbirliği yapıyor ve bu ortaklığın sonucunda TacticAI adlı yapay zeka asistanı ortaya çıktı. Bu gelişme, kulübün taktiklerini geliştirmek ve rakipleri üzerinde üstünlük sağlamak için teknolojiyi etkin bir şekilde kullanma yolunda attığı önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

TACTICAI NEDİR, NASIL ÇALIŞIR?

Sistem, topun oyun dışına çıktığı ve köşe vuruşu verilen durumlarda analiz yaparak çalışıyor ve diğer takıma köşe vuruşlarından gol atma şansı sunuyor.

Bu tür vuruşlar ve oyuncuların kale yakınında nasıl hareket edecekleri, forvetlerin ateş gücüne ve savunmanın kalitesine bağlı olarak geniş kapsamlı bir planlama gerektirir. Vuruşu yapan oyuncunun topu nereye yönlendireceği genellikle diğer takımın savunma zaaflarına göre belirlenir.

YÜZDE 78 DOĞRU TAHMİN EDİYOR

Tahmin yeteneklerine dayalı ve üretken yapay zeka TacticAI, topun nereye gideceğini tahmin etmeyi öğrendi ve bu alanda oldukça başarılı oldu. Topun gideceği yönü tahmin etmede %78 başarı oranına sahiptir.

"SPORDA DEVRİM YARATMA POTANSİYELİ"

Halka açık Wi-Fi ağlarında güvenlik için izlenmesi gereken 7 Kural Halka açık Wi-Fi ağlarında güvenlik için izlenmesi gereken 7 Kural

DeepMind tarafından yapılan basın açıklamasında, 

"TacticAI'yi çok uzun bir araştırmanın parçası olarak Liverpool'un uzmanlarıyla birlikte geliştirdik ve değerlendirdik. TacticAI'nin önerileri, insan uzman değerlendiriciler tarafından uygulamada görülen taktiksel düzenlere göre yüzde 90 oranında tercih ediliyor. TacticAI, yardımcı yapay zeka tekniklerinin oyuncular, antrenörler ve taraftarlar için sporda devrim yaratma potansiyelini ortaya koyuyor."

Velickovic MIT Technology Review'a konuştu, 

"En iyi kulüpler her zaman bir avantaj ararlar ve bence sonuçlarımız bu gibi tekniklerin ileride modern futbolun bir parçası haline geleceğini gösteriyor. Oyuncular arasındaki ilişkileri modellemenin faydalı olacağına inandığınız ve bir veri kaynağına sahip olduğunuz takım tabanlı bir spor olduğu sürece, bu uygulanabilir."