Milli Savunma Bakanlığı öyle bir uygulama başlattı ki bedelli askerlik yapsanız bile bir atamayla, bir gün içinde general olabilirsiniz…

Kamuda çalışan bir memur, “uzman” statüsünde Milli Savunma Bakanlığı’na geçiş yapabiliyor. Hem de bütün geçmiş hakları ve kıdemiyle. Bu memurlar daha önce hiç savunma alanında çalışmamış…Hangi bakanlıktan geldiğinize de bakılmıyor. Geçiş yaptığınızda düz memurken haklarınız yansıtıldığında bir generalle, albayla eşit seviyeye gelebiliyorsunuz. Bunların aynısına aynı oranda maaş artışı da yaşanıyor. 

Tartışma yaşanıyor

Öyle ki askerlik görevini yıllarca yapmış olan personelle sonradan uzman olarak gelen personel arasında ‘selam vermedin’ ya da lojman hakkı tartışması bile yaşanıyor. 
Diyelim ki bu kişi 17 yıllık memur. Başka bakanlıktan gelmiş veya MEB'de 17 yıldır çalışıyor. Rütbesi binbaşı kabul ediliyor. Lojman ve maaş dahil tüm özlük hakları binbaşı gibi oluyor. Oysa TSK'da 17 yıldır çalışan uzman memurlar var. Bunlar 35 - 40 arasında maaş alıyor. 
Aynı yerde çalışan subay bu kişinin emrine kıdemsiz diye veriliyor. General statüsünde olan da var. 

Ordunun aslı unsuru subay yedeğe düşmüş oluyor
Milli Savunma Bakanlığı’nda sivil memur alımlarında bir artış yaşanıyor. Kamudan geçişle alınan sivil memurlar “savunma konusunda uzman” sıfatıyla alınıyor. Hangi bakanlıktan geçiş yapıldığına bakılmıyor. Memuriyetten geçiş olduğu için dereceleri de MSB’ye geçtiklerinde işleme alınıyor. Memuriyette her yıl bir kademe ilerlemesi yapılıyor, üç yılın sonunda ise bir derece ilerleniyor. Sivil memurlar derecelerine göre Genelkurmay’daki sivil ve uzman memurların iki katı maaş alıyor. Sosyal tesis hakkından faydalanabiliyorlar. Memuriyetteki geçmiş puanları da hesaplanıp, kendisinden bir yıl sonra teğmen çıkmış bir subaydan puanın daha fazla diyerek lojman hakkı kazanıyorlar.

Gazze şeridindeki hastaneler toplu mezara dönüştü Gazze şeridindeki hastaneler toplu mezara dönüştü

Subaylar, nöbet, 8 -10 tayin, silahlı çatışma, Kuzey Irak’ta ve Suriye’de çatışma, terörle mücadele, yaz kış açıkta eğitim gibi işlerle uğraşırken uzmanlar sadece Ankara görev yapıyor. Zorlu bir işleri yok. Bunların bir kısmı da evi olduğu halde mevzuata aykırı olarak lojman alıyorlar.

Subay eşiti muamelesi

Bu kişilere subay eşiti muamele yapıyorlar. Örneğin üç yıllık olana üsteğmen, on yıllığa yüzbaşısın demeye başladılar. Kıdemli görünüyorlar albayın önüne geçiyorlar. Bir albay sivil olarak kendisinden üstte bir rütbede görünen sivil memura ‘asker selamı’ vermediği zaman tartışma yaşanıyor. Bu memurların bir kısmı bedelli askerlik yapmış durumda. 

Emekli olmuş veya istifa etmiş pilotların bir kısmı  da Hava Kuvvetlerine geri alındı. Bunlar ortalama 300 bin lira maaş alıyor. Yine askeri personelin iki katından fazla maaş alıyorlar.