Baklagiller arasında bulunan nohut çoğu yemeklerde kullanılabilmektedir. Oldukça sağlıklı olan bu kuru gıda yemek yapılan her yerde mutlaka kullanılır. Protein, çinko, fosfor ve kalsiyum açısından zengin özelikler taşımaktadır. Kış aylarının en lezzetli yemekleri arasında bulunan bu baklagiller herkes tarafından severek tüketilmektedir. Nohut tüketimi kadar üretimi de önemli unsurlardan biridir. Nohut üretimi dünyanın birçok ülkesinde yapılmaktadır.

Türkiye’de farklı toprak yapısı ve coğrafi konuma göre birçok ilde üretimi yapılmaktadır. Geçim kaynağını nohut üretimi ile sağlayan çiftçiler özenle yetiştirdikleri baklagillerle geçinmektedirler. Nohut yetiştiriciliği toprağın hazırlanması gübrelenmesi sulanması oldukça zahmetli bir süreçten geçerek hazırlanmaktadır. Her işlemi doğru şekilde yapıldığı zaman en fazla verim alınabilmektedir.

Nohut Nasıl Yetiştirilir?

Nohut çoğunlukla ılık iklimlerde yetişebilen bir baklagildir. Sıcak ve kuru topraklarda yetişmeyen bir türdür. Ilık ve soğuk topraklarda çimlenebilen bitkisi sıcaklık artması ile büyüyebilen ve meyve vermeye başlayan zamanlardır. Toprak olarak ayırt etmeksizin birçok toprak türünde yetişebilmektedir. Sadece Fazla su alan kum tarzı toprak türünde yetişmesi mümkün değildir.

Nohut Yetiştiriciliği
  • Tuzlu toprak türünde rahatlıkla büyüyüp gelişebilmektedirler. Dayanıklı bir baklagil olması nedeniyle bu tür topraklarda bile büyüyebilir.
  • Kireçli topraklarda yetişen nohutların taneleri daha büyük ve daha sert olmaktadır. Kalsiyum yönünden de oldukça zengin olması nedeniyle tercih edilen toprak türleri arasındadır.

Nohut Ne Zaman Yetiştirilir?

Nohut ekimi için ayrı ayrı yerler hazırlamaya gerek yoktur. Kış mevsimi sebzelerinin toplanmasının ardından nohut için toprak hazırlanmaya başlanmaktadır. Sonbahar aylarında başlanan hazırlık süreci ilkbahara kadar toprağın havalanması sağlanması için işlenerek bekleme süresi başlanmaktadır.

Tahir Elçi davasında yeni gelişme yaşandı Tahir Elçi davasında yeni gelişme yaşandı

Mart ayının ilk haftasında tekrar işlenen toprak tırmıklar yardımı ile nohut ekilme işlemi için hazırlanmış olur. Az su bulunan toprakta ilerlemek zor ve zahmetli olmaktadır. Su miktarı az olan topraklarda verim almak istenilen sonucu almanızı engeller.

Nohut Ekimi Maliyeti Nedir?

Nohut ekimi maliyeti ekilecek alana göre değişkenlik gösterebilmektedir. Ekim yapılacak tarlanın dönümüne ve toprak işlemesi yapacak olan makinelere göre farklı maliyeti oluşan ücretlerdedir. Nohut ekimi için yetiştirmek istediğiniz toprağı dikkatli seçerek protein kaynağı baklagiller yetiştirebilirsiniz.