Doların yıl sonuna kadar 30 liranın üzerine çıkmayacağını düşünenler olabilir. Benim o cephede olmadığımı, yazılarımı okuyanlar ya da videolarımı izleyenler gayet iyi biliyor.

Bana göre biz Eylül ayı içerisinde doların 30 liranın üzerine çıktığını göreceğiz. Yıl sonuna kadar ise dolar enflasyon karşılığı olan değere ulaşmış olacak. Bu değer bugün 38 - 40 lira aralığı. Zamlar bu şekilde gelmeye devam ederse biz de dolar rakamını yukarı yönlü revize etmeye devam edeceğiz elbette. Ez cümle enflasyon buralarda kalsa bile yıl sonunda 38 liranın altında dolar kuru beklemeyin derim.

Aslında bu geç kalınmış bir operasyon.

Keşke dolar enflasyon karşılığındaki değerine bu yılın başında gelmiş olsaydı. Böylece hem turizm hem de ihracatta çok daha avantajlı olabilirdik. Kim bilir bu kadar büyük bir cari açık yerine cari fazla bile verebilirdik. Bu arada Merkez rezervleri de boşalmazdı. Ancak ne yazık ki tercihler ekonomik gerçekler üzerine değil, siyasi kaygılara göre yapıldı.

Onun için de bugün bu noktadayız.

Kabul edelim Türk Lirası, olması gereken değerin çok üzerinde. Bu aşırı değer nedeniyle, İhracatımız azalıyor, ithalatımız artıyor, dış ticaret açığımız ve cari açığımız büyüyor. Rekabetçi olamadığımız için turist bizim yerimize Yunanistan, Portekiz, İspanya hatta Fransa’yı tercih ediyor.

Demek ki doların bir an önce olması gereken değere yani enflasyonist fiyatına gelmesi gerekiyor. Şaka maka değil cari açığımız 100 milyar dolara emin adımlarla ilerliyor. Düşünün yılın ilk yarısında çoktan 60 milyar dolarlık cari açığı geride bırakmış durumdayız.

Cari açık deyip geçmeyin…

Eğer kontrolden çıkarsa önce ödemeler dengesi krizi sonra finansal kriz demek. Kontrolden çıkarsa dolar taklalar atarak yükselir. Zaten o nedenle Hazine Bakanı Mehmet Şimşek ve ekibi kontrollü kur yükselişine “Eyvallah” diyor.

SAKİN AMA HIZLI…

Ancak bu yükselişi bir an önce gerçekleştirmek zorundayız. Her gecikme baskıyı biraz daha arttırıyor. O nedenle ağustos ve eylül aylarında da yüksek faiz artırımları yapılmayacak. Dolar Ağustos ayı gibi 30 liranın hemen kıyısına gelecek. Eylül ayında ise 30 liranın üzerine çıkarılacak. Enflasyon değerine ise en geç yıl sonu ya da gelecek yılın başında getirilecek.

Sonra mı?

Sonra babalar gibi faiz artışlarına hazır olun!..

“Peki Euro neden düşüyor”diye soranlara…

Euro 30 lirayı aşmıştı. Cuma gününden bu yana ise 29 seviyelerinde geziyor. Hemen birileri çıkıp “gördünüz mü bizimkiler Euro'yu nasıl düşürdü” naraları atmaya başladı. Oysa hiç alakası yok.

Euro'nun 30 liranın altına gelmesinin sebebi biz değiliz, tamamen parite etkisi!

Hatırlayın ABD enflasyonu oldukça düşük gelmişti. Bunun sonrasında piyasalar “acaba FED faizi artık arttırmaz mı” yı konuşmaya başlamıştı. Bu nedenle de dolar endeksi 100 seviyesinin altına gevşerken, parite 1,12 seviyesinin üzerine çıkmıştı. Doğal olarak Euro, dolardan daha fazla yükselerek 30 liranın üzerine gitmişti. Şimdi ise durum tam tersine döndü.

Amerika'da beklenenin altında gelen işsizlik maaşı başvuruları ile birlikte piyasa FED'in Temmuz ayında kesin 25 baz puan artırım yapacağını fiyatlıyor. Bu nedenle de dolar endeksi tekrar 100 üzerine çıkarken parite 1,10 seviyesine gevşedi. Bu gelişmeler sonrasında Euro 30'un altına sarkarken dolar da olduğu yerde sabit kaldı. Hikaye bu kadar basit.

FED NE YAPACAK?

FED’in Temmuz ayı faiz artırımı neredeyse kesinleşmiş gibi…

SWAP piyasalarında da 25 baz puanlık faiz artırımı yüzde 100 gibi bir kesinlikle fiyatlanıyor. Çok çok yüksek ihtimalle eğer büyük bir sürpriz olmazsa, FED bu hafta 25 baz puanlık faiz artırımını yapacak.

Ancak artık sona yaklaştık.

FED bu faizden sonra maksimum bir artırım daha yapacak ve bu işi bitirecek.

Daha yüksek ihtimal ise bu son faiz artışı olacak.

AVRUPA VE İNGİLTERE?

Onlar faizleri yükseltmeye devam etmek zorunda. Çünkü her ikisinde de hala enflasyon kontrol altına alınamadı.

Her ne kadar İngiltere'de gelen son enflasyon, beklentilerin altında kalsa da, hala yüzde 7'nin üzerinde. Euro bölgesinde ise yüzde 5,5 civarlarında. Faizler hala negatif ortamda. Demek ki artırım kaçınılmaz.

FED faizleri sabit tutup Avrupa ve İngiltere faiz artışı yaptığı ortamda ise parite yükselişi kaçınılmaz. Bu koşullar oluştuğunda Euro dolar paritesinde ilk hedefi çok büyük ihtimalle önce 1.12 sonra 1,15 olacak.

Paritenin 1,15'e gittiği ortamda Euro bugün ki koşullarında 32 lira seviyesini zorlayacak.

Aynı tabloyu belki daha fazlasını Sterlinde de göreceğiz. Sterlin dolar paritesi 1,40-1,41 bandına doğru koşacak. Sterlin dolar paritesinin bu seviyelere gelmesinin Türkiye karşılığı ise 40-45 liralık Sterlin demek.

“Altın ve Kripto ne olur?” diyenlere…

O da yarınki yazımızda… Bekleriz efenim…