Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Yargı Reformu Strateji ve İnsan Hakları Eylem Planı Toplantısı'nda konuştu. Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tunç gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

HÜDA-PAR ÖZERKLİK AÇIKLAMASI 

Bakan Tunç'a, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun "Özerklik ve federasyon tartışılmalı" sözleri soruldu. "Federasyonun tartışılması söz konusu olamaz." diyen Adalet Bakanı Tunç, "Anayasa'nın üçüncü maddesi açıktır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ülkesi ve milleti ile bölünmez bir bütündür. Değiştirilemez maddedir. Bu maddelerin tartışılması söz konusu olamaz" dedi. 

Türkiye'de hane halkı ortalama dört kişiden 3'e düştü! Türkiye'de hane halkı ortalama dört kişiden 3'e düştü!

Kuzey Irak'ta 12 askerin şehit olduğu hain saldırılara değinen Tunç, "İki gün önce milleti derinden üzüntüye boğan şehitlerimiz oldu. Kahraman askerlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Terörle mücadelemiz kararlı bir şekilde devam edecek" dedi. 

"SEÇİLMİŞ MİLLETVEKİLLERİ DEVLETİN YANINDA OLMALI"

Yılmaz Tunç sözlerine şöyle devam etti: "Terörün konuşulduğu yerde insan hakları konuşulamıyor. Seçilmiş milletvekilleri devletimizin yanında olmalı. Herkesin sorumlu davranması gerekir. Milletin beklentilerine uygun sözler sarf etmeniz gerekir. Etmezseniz konu yargıya intikal eder. Dokunulmazlık dosyalarının büyük bir bölümü terör propagandaları ile alakalı. DEM Parti'nin Diyarbakır'daki gençlik kongresi ile ilgili olarak soruşturma açıldı. Gözaltı süreci devam ediyor, mahkemeye sevkler olacaktır." 

AYM'NİN İKİNCİ "HAK İHLALİ" VERİLEN CAN ATALAY KARARI 

Bakan Tunç, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) milletvekili seçilen, Gezi davası tutuklusu Atalay ile ilgili verdiği ikinci hak ihlali kararı için, "Can Atalay ile ilgili ikinci ihlal söz konusu oldu. Gerekçeli karar açıklandıktan sonra ilgili mahkemeler kararlarını vereceklerdir. Onu bekleyeceğiz. Anayasa Mahkemesi de Yargıtay da anayasaya bağlı olmalı. Mahkemelerimizin uygulamak zorunda olduğu anayasa var. Yorum yoluyla anayasa maddelerinin yok sayılması tartışmalara yol açıyor" diye konuştu.  

"SOMALİ CUMHURBAŞKANININ OĞLU"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'un oğlunun İstanbul'da ölümlü kazaya karıştığı olayla ilgili şunları söyledi, 
"Araç sürücüsünün asli kusurlu olduğu raporu geldi. Bu üçüncü rapor oldu. Bu raporlar çerçevesinde dava açılacaktır. Vatandaşımızın hakkını hukukunu yargımız elbette koruyacaktır. Sosyal medya ve basında bazı açıklamalar görüyoruz. Vatandaşımızın hakkının korunmadığı yönündeki eleştirilere katılmıyoruz. Tahmin ediyoruz ki yakın bir zamanda ilgili şahıs yurtdışından gelip ifadesini verecektir. Dışişleri Bakanlığımızın da görüşmeleri sürüyor."