CHP’nin 1 Mayıs kutlamaları ile ilgili öyle bir detay ortaya çıktı ki tam bir skandal… İnanamayacaksınız…

Cumhur Altıok yazıyor

Özgür Özel: Netanyahu'yu alkışlayanlar insanlık suçu işlemişlerdir Özgür Özel: Netanyahu'yu alkışlayanlar insanlık suçu işlemişlerdir

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Meclis kürsüsünden sesinin en yüksek tonuyla yaptığı Taksim çağrısı kendi partisi tarafından desteklenmemiş. Çünkü CHP, 1 Mayıs’ta Taksim meydanı için valiliğe, kaymakamlığa hiçbir yere resmi başvuruda bulunmamış. Milleti gaza getirip Saraçhane için talepte bulunmuşlar!

Neden diye sorduğumuzda bu işin içinden de yine Özel ile Ekrem İmamoğlu çekişmesi çıktı. 

Özel, Taksim’in 1 Mayıs’ta açılması için önce grup toplantısından çağrı yapmış, ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı iki kez aramıştı. Yetmedi son ona kadar çağrısını yeniledi. Ama anlaşılan Özel’in bu çağrılarını sadece iktidar değil kendi belediye başkanı ve il başkanı da duymamış. Çünkü CHP İstanbul İl Başkanlığı resmi olarak 1 Mayıs kutlamaları için Taksim başvurusunda bulunmadı. Adres olarak Saraçhane’yi seçti. 

1 Mayıs kutlamaları sırasında da Taksim’e yürüme girişimi dahi olmadı. Sonuç, millet gaza geldi, gözaltılar oldu ama ortada CHP yok!

Özel, yaptığı çağrılarda ne demişti bir hatırlayalım…

“Yarın işçiler Anayasa'ya uygun olarak, Anayasa Mahkemesi işçiler haklı dediği için Beşiktaş'tan ve Saraçhane'den toplanarak Taksim'e yürüyorlarsa, Cumhuriyet Halk Partisi olarak onlarla birlikte olacağız.”

Taksim’e yürüme girişimini de İmamoğlu istememiş. Zaten Özel’in 1 Mayıs’ta İstanbul’a gelmesi bile beklenmiyormuş. Taksim krizinin üzerini kapatmak isteyen bir kısım medya ‘artık Taksim Saraçhane’ başlığını atmaktan geri kalmadılar. Hatta işi sol grupları provokasyon yapmakla suçlamaya kadar götürdüler. 

Gerçekten inanılmaz. Ne Taksim’in neden önemli olduğunu ne yasakların ideolojik olarak neyi beslediğini anlamışlar, içselleştirmemişler. 

Hatırlatmak isterim, Anayasa Mahkemesi’nin Taksim yasağını kaldırdığı 12 Ekim 2023 tarihli kararında şunlar yazıyor: 

"İşçi ve sendika kültürünün yapı taşlarından biri olan Taksim Meydanı, yalnızca 1 Mayıs günü orada bulunanların dayanışmasını değil, aynı zamanda emekçilerin ortak hafızasının varlığını göstermektedir. Bu durumda kendisini o kültürün bir parçası olarak gören her kişinin, 1 Mayıs günlerinde Taksim Meydanı'nın ifade ettiği anlamı doğrudan tecrübe etmek ve edindiği tecrübeyi kuşaklar boyunca aktarmak için orada bulunma hakkı vardır. 1 Mayıs'ın Taksim Meydanı ile özdeşleşmesi nedeniyle anılan mekanın sınırlanması, aktarılmak istenen düşüncenin de sınırlamasına neden olmaktadır."

Özel sürekli sokak vurgusu yaparak toplum kesimlerine çağrıda bulunuyor. Özel, vatandaşları 26 Mayıs Pazar günü Ankara Tandoğan'da Büyük Emekli Mitingi'ne, 18 Mayıs’ta da ataması yapılmayan öğretmenler için İstanbul Saraçhane meydanına çağırdı ve “sokaklardan korkmayacağız” diye ekledi. 

Bilmem gitsek mi? Bu kez resmi başvuru yapılmıştır herhalde…

Editör: Haber Merkezi