Danimarkalı uzmanlar, Kopenhag Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, 66 binden fazla anne adayının verilerini analiz etti. Katılımcılar et ürünlerinden kaçınmayan omnivor, balık ve kümes hayvanı tüketicisi vejetaryen ve vegan olarak ayrıldı.

Vegan Anne Adaylarının Gebelik Zehirlenmesi Uyarısı

Araştırma, vegan annelerde gebelik zehirlenmesi riskinin yüzde 11,1 olduğunu, omnivorlarda ise yüzde 2,6 olduğunu ortaya koydu. Bu, vegan anne adaylarının gebelik zehirlenmesi yaşama olasılığının beş kat daha yüksek olduğu anlamına geliyor.

Vegan Anne Adaylarının Gebelik Zehirlenmesi Uyarısı (2)

Gebelik zehirlenmesi, hamile annelerin yüksek tansiyon, proteinüri (idrarda protein atılımı) ve ödem gibi belirtilerle karakterize bir durumdur. Gebelik zehirlenmesi, anne ve bebek için ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Vegan Anne Adaylarının Gebelik Zehirlenmesi Uyarısı (4)

Araştırmacılar, bulguların vegan anne adaylarını gebelik zehirlenmesi riski konusunda uyardığını söylüyor. Bulgulara göre, vegan anne adayları gebelik zehirlenmesi riskini azaltmak için protein alımını artırmaya özen gösterebilir.

Vegan Anne Adaylarının Gebelik Zehirlenmesi Uyarısı (3)

Gebelikte düşüklerin sebepleri Gebelikte düşüklerin sebepleri

Araştırmacılar, bulgularının vegan sayısının azlığı göz önüne alındığında bazı belirsizliklere maruz kaldığını kabul ederken, örneklem büyüklüğünün doğum sonuçlarındaki anlamlı farklılıkları tespit etmek için yeterli olduğunu söylüyor.