Azerbaycan, Türkiye'nin katılma şartının kabul edilmemesi nedeniyle İspanya'da düzenlenecek olan Astana Formatı (AST) toplantısına katılmama kararı aldı. Bu toplantıya Azerbaycan dışında Ermenistan, AB, Fransa, İspanya ve Almanya katılacaktı.

Toplantının ana gündem maddelerinden biri olarak Azerbaycan ve Ermenistan'ın oluşturması bekleniyordu. İspanya'nın AB dönem başkanlığını yürüttüğü bu toplantının öngörülen katılımcıları arasında Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz yer alıyordu.

AST toplantısının, dijitalleşme, enerji-ekolojik geçiş ve çok taraflılık-Avrupa'nın siyasi geleceği başlıklarında üç yuvarlak masa toplantısına ve birçok ikili görüşmeye ev sahipliği yapması bekleniyordu.

Ancak Azerbaycan'ın Türkiye'nin katılımını şart koştuğu bu toplantıya katılmama kararı, bölgedeki hassas dengeyi ve ilişkileri etkileyebilecek bir gelişme olarak ön plana çıkıyor.