Amerikan uydu şirketi Dish Network, uzayda bıraktığı çöp nedeniyle ceza alan ilk şirket oldu. Federal İletişim Komisyonu (FCC), şirketi eskiyen uydularını yanlış bir konumda bıraktığı için 150 bin dolar para cezasına çarptırdı.

Komisyon'un İcra Bürosu Başkanı Loyaal Egal, bu cezanın uzay çöpüyle mücadelede bir dönüm noktası olduğunu belirterek komisyonun, hayati önem taşıyan uzay atığı kurallarını uygulamak için güçlü bir yetkiye sahip olduğunu vurguladı.

Dish'e verilen ceza, 2002 yılından bu yana 122 kilometre yörüngede bulunan EchoStar-7 adlı uydunun "yörüngeden düzgün bir şekilde çıkarılmaması" nedeniyle verildi. Şirket daha önce uyduyu operasyonel yörüngeden çıkararak yaklaşık 300 kilometre uzak bir konuma taşıma taahhüdünde bulunmuştu.

ATIKLAR POTANSİYEL TEHLİKE

Uzay çöpleri, yörüngede potansiyel bir tehlike oluşturuyor. Birleşmiş Milletler'e bağlı Dış Uzay İlişkileri Ofisi'ne göre, yörüngede bir bilye büyüklüğünde yarım milyon ve yaklaşık bir milimetre ölçülerinde yüz milyon atık parçası bulunuyor.

Bu atıklar, uzay araçları için ciddi bir tehlike oluşturuyor. Özellikle son zamanlarda Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenen bir Soyuz MS-22 kapsülü ve bir Çin uydusu gibi olaylar, uzay çöplerinin potansiyel risklerini gözler önüne serdi.

Birleşmiş Milletler'e göre yörüngede bulunan 14 bin uydunun yaklaşık yüzde 35'i son üç yılda fırlatıldı ve önümüzdeki on yıl içinde 100 bin uydunun daha fırlatılması bekleniyor.