Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), Genel Sekreter Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev'in liderliğinde, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile Budapeşte'de bir araya geldiğini duyurdu.Görüşmede Bakan Szijjarto, Budapeşte'deki TDT Temsilciliği'nin faaliyetleri ile Türk Yatırım Fonu (TYF) ve Temsilcilik aracılığıyla kurulan Kuraklık Önleme Enstitüsü'nün faaliyete geçirilmesi gibi çeşitli konuları ele aldı.Ayrıca, Macaristan'ın Temmuz ayında başlayacak Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı sürecinde, TDT-AB ilişkilerinin güçlendirilmesine yönelik olarak Macaristan Dışişleri Bakanlığı ile TDT arasında imzalanan Ortak Çalışma Planı da görüşüldü. Szijjarto, önümüzdeki dönemde Macaristan'da gerçekleştirilmesi planlanan TDT toplantıları ve etkinliklerine de değindi.

'Ortak Çalışma Planı' imzalandı

Düzenleme, yeni yasama döneminde Meclis’e gelecek Düzenleme, yeni yasama döneminde Meclis’e gelecek

Szijjarto, Macaristan'ın TDT ve Teşkilata üye ülkelerle çok yönlü işbirliğini daha da güçlendirme konusundaki kararlılığını yeniden vurguladı. Büyükelçi Ömüraliyev ise, Macaristan'ın 2018 yılında TDT'de gözlemci statüsü kazanmasının ardından ikili ve çok taraflı ilişkilerin geliştirilmesi ve Macaristan ile işbirliğinin artırılması konusundaki kararlılığını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.
Ömüraliyev, Macaristan'ın Türk Devletleri için önemli bir ortak haline geldiğini vurgulayarak, TDT 10. Zirvesi Eylem Planı'nın uygulanması için atılan somut adımlar, Temmuz ayında Azerbaycan'da düzenlenecek Şuşa Gayriresmi Zirvesi ve Ekim 2024'te Bişkek'te düzenlenecek TDT 11. Zirvesi hazırlıkları hakkında Szijjarto'yu bilgilendirdi.

'Ortak Çalışma Planı' imzalandı
Ayrıca, Ömüraliyev, 2024'te TDT-AB ilişkilerinin geliştirilmesini desteklemek üzere TDT ile Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "Ortak Çalışma Planı"nın önemine dikkat çekti.
Toplantının ardından, 2024 yılında TDT-AB ilişkilerinin geliştirilmesini desteklemek üzere TDT ile Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı arasında "Ortak Çalışma Planı"nın imza töreni gerçekleştirildi.