Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, milyonlarca Mısırlının Filistinlilerin Sina'ya zorla göç ettirilmesini reddederek, böyle bir eylemin Mısır'ı İsrail'e karşı saldırı üssü haline getirebileceğini belirtti.

Ancak Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, Refah Sınır Kapısı'nın mevcut durumu ve Gazze'ye gönderilmek istenen insani yardımlar hakkında yazılı bir açıklama yayınladı.

BATI MEDYASINA ELEŞTİRİLER 

Ebu Zeyd, İsrail-Filistin geriliminin başladığı günden bu yana Mısır'ın Batı medyası tarafından hedef alındığını ifade ederek, "Batı medyası tehcir senaryosunu teşvik ediyor. İsrail, sınır kapısını, 4 kez vurarak yardımların girişini reddetmesine rağmen, sınır kapısının kapalı olmasından Mısır’ı sorumlu tutuyor" dedi. 

"MISIR TAHLİYE İŞLEMİNDEN SORUMLU DEĞİLDİR"

Refah Sınır Kapısı'nın açık olduğunu ve İsrail'in Gazze'ye yardımların girişine izin vermediğini söyleyen Sisi,  üçüncü dünya vatandaşlarının tahliye sorumluluğunun da Mısır'a yüklendiğine dikkat çekti ve sınır kapısının açık olmasına rağmen Mısır'ın tahliye işleminden sorumlu olmadığını belirtti.

KAHİRE BARIŞ ZİRVESİ

Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenmesi planlanan "Kahire Barış Zirvesi"ne de atıfta bulunan Ebu Zeyd, bu zirvenin doğru bir yol bulma fırsatı olduğunu söyledi. Ancak İsrail'in ana müttefiki olan ABD'den yüksek düzeyde bir yetkilinin ve bazı Avrupalı liderlerin zirveye katılmayacağını belirtti. Bu, zirveden hangi sonuçların çıkabileceği konusundaki beklentileri azalttı.

Devam eden çatışmalar sırasında acilen düzenlenen Kahire Barış Zirvesi, dışişleri bakanları yanı sıra birçok Arap ve Avrupalı devlet ve hükümet başkanını bir araya getirecek.