Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı. Erdoğan'ın satır başları şu şekilde: 

Cumhurbaşkanı Uçak

YEREL SEÇİM DEĞERLENDİRMESİ 

Yerel seçim çalışmalarının MHP ile müşterek bir şekilde sürdürüldüğünü söyleyen Erdoğan, konuyla ilgili "2019 yerel seçiminde biz Cumhur İttifakı başlığıyla bir adım atmadık. Ancak bu seçimde durum çok daha farklı. Şu an itibarıyla Milliyetçi Hareket Partisi'nden ve partimden arkadaşlarımız müşterek çalışmalarını sürdürüyorlar. Hangi büyükşehirde, hangi illerde, hangi ilçelerde nasıl hareket edeceğiz, meclis üyeliklerinde nasıl hareket edeceğiz, bütün bu konuların hepsini arkadaşlarımız görüşüyorlar. Öyle zannediyorum ki bu hafta içinde belli bir neticeye varacaklar. Ondan sonra bizim konseyimize getirecekler. Biz de bu yapılan çalışmayı gözden geçirerek süratle adım atıp, 2024’e dair Devlet Bahçeli ile bir araya gelip, kararımızı vereceğiz ve yola çıkacağız. 15 Aralık sonrası peyderpey aday açıklamalarımızı yaparız" diye konuştu. 

"SİNOP'TA YUNANİSTAN'A İMKAN TANIYABİLİRİZ" 

Türkiye-Yunanistan arasındaki sorunların, üçüncü tarafların müdahalesine ihtiyaç duymadan çözebilecek iradeye sahip olduklarını vurgulayan Erdoğan, "İş birliğimizi tüm alanlarda geliştirmenin gayreti içindeyiz. Sinop’ta inşa edilecek nükleer santralimizin enerjisinden Yunanistan'a da imkan tanıyabiliriz" dedi. Cumhurbaşkanı "enerji uyuşmazlıkları" hakkında soruyla ilgili, "Kimsenin hakkında hukukunda gözümüz olmadığı gibi, haklarımızı da kimseye çiğnetmeme irademiz sağlamdır. Kaldı ki Doğu Akdeniz’de kapsayıcı, adil bir paylaşım mümkündür. Yeter ki bunu sağlayacak zemini inşa edip, doğru yol haritaları oluşturalım ve provokasyonlara fırsat vermeyelim. Düzenlenmesini önerdiğimiz bu konferans işte o zeminin oluşturulması için doğru bir yaklaşım olacaktır" ifadelerini kullandı. "İş birliğimizi tüm alanlarda geliştirmenin gayreti içindeyiz. Sinop’ta inşa edilecek nükleer santralimizin enerjisinden Yunanistan'a da imkan tanıyabiliriz" açıklamasında bulundu.   

"MİÇOTAKİS'İ FİLİSTİN'İN YANINDA GÖRMEK İSTERDİK" 

Yunanistan başbakanı Kiryakos Miçotakis'e Gazze hakkında görüşlerini ileten Cumhurbaşkanı, "Miçotakis'e sizi Filistin’in yanında görmek isterdik, keşke çekimser olanların arasında kalmasaydınız dedim. Bizim görevimiz doğruyu hatırlatmak" ifadelerinde bulundu. 

ABD'YE F-16 MESAJI

ABD ile F-16 konusundaki soruya da cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "ABD Başkanı Biden ile görüşme gündemimizde değil. Gazze konusundaki tavırları hepinizin malumu. Bizi ararsa kendisiyle görüşüp konuşuruz" diyen Erdoğan, "Kanada Türkiye olarak kendilerinden almayı talep ettiğimiz İHA-SİHA kameraları meselesinde tutturmuş İsveç de İsveç… ABD de aynı şeyi söylüyor. Sen kongreden geçirdikten sonra F-16 meselesinde adım atacağım diyorsun, benim de parlamentom var. Parlamentomdan geçmeden benim de böyle bir adımı atmam mümkün değil. Eğer biz NATO'da iki müttefik ülkeysek o zaman dayanışma halinde eş zamanlı sen üzerine düşeni yap, Meclisimiz de gereken kararı alır. Olay bu" ifadelerinde bulundu.

"ERMENİSTAN YAKIN GEÇMİŞTE YAŞADIKLARINDAN DERS ALMALI" 

Yargıtay’da hem başkan hem de başsavcılık seçimi yapılacak Yargıtay’da hem başkan hem de başsavcılık seçimi yapılacak

Fransa'nın Ermenistan'a zırhlı personel taşıyıcı gönderme kararı sorulan Erdoğan, "Ermenistan yönetimi yakın geçmişte yaşadıklarından ders almalı ve bu provokasyonlara gelmemelidir. Yakalanan barış fırsatını değerlendirmesi ve Ermenistan’ı yanlış yönlendiren ülkelerin tuzağına düşmemesi Ermenistan’ın çıkarına olur. Azerbaycan ile kurulacak barış temelli ilişkiler Ermenistan için en iyi seçenektir. Ellerine silah tutuşturanlar dar zamanda Ermenistan’ı yalnız bırakacaklardır" dedi.