İsrail Gazze’de kendi askerlerini vurdu! İsrail Gazze’de kendi askerlerini vurdu!

Elon Musk'ın sahibi olduğu uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in, ABD'de casus uydularını yöneten Ulusal Keşif Bürosu (NRO) ile 2021 yılında imzalanan 1,8 milyar dolarlık sözleşme kapsamında casus uydu ağı kurduğu ortaya çıktı. Bu programın başarılı olması halinde ABD'nin istihbarat kabiliyetinin önemli ölçüde artacağı belirtiliyor. SpaceX'in Starshield birimi tarafından yürütülen bu program sayesinde ABD hükümeti ve ordusu dünyanın neredeyse her yerinde potansiyel hedefleri hızlı bir şekilde tespit edebilecek. Tespit edilen hedeflerle ilgili veriler, ABD istihbaratı ve askeri yetkilileriyle paylaşılabilecek.

Kimse saklanamayacak

SpaceX'in, ABD'de casus uydularını yöneten Ulusal Keşif Bürosu (NRO) ile imzaladığı 1,8 milyar dolarlık sözleşme kapsamında casus uydu ağı kurduğu ortaya çıktı. Bu programın başarılı olması halinde ABD'nin istihbarat kabiliyetinin önemli ölçüde artacağı belirtiliyor. Sistemin potansiyel kapasitesi hakkında yapılan "Artık kimse saklanamayacak" değerlendirmesi, uydu ağının önemine işaret ediyor.

SpaceX'in Starshield birimi tarafından yürütülen bu program sayesinde ABD hükümeti ve ordusu dünyanın neredeyse her yerinde potansiyel hedefleri hızlı bir şekilde tespit edebilecek. Tespit edilen hedeflerle ilgili veriler, ABD istihbaratı ve askeri yetkilileriyle paylaşılabilecek. Ancak, yeni uydu ağının ne zaman çalışmaya başlayacağı henüz bilinmiyor.

NRO, konu hakkında "komplike bir uydu sistemi geliştirme misyonunu; diğer devlet kurumları, şirketler ve başka ülkelerle olan ortaklıkları" kabul ediyor. Ancak, SpaceX'in bu misyona katılımı konusunda detaylı bir yorum yapmayı reddediyor.

SpaceX'in NRO ile anlaşma sağladığı kaydedilirken, NRO'nun ABD Uzay Kuvvetleri ve ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) çalışanlarını bünyesinde barındırdığı belirtiliyor. NRO, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve ülkedeki diğer istihbarat teşkilatları için uydu görüntüleri sağlayarak ulusal güvenlik açısından önemli bir rol üstleniyor.