Düzenli olarak D vitamini takviyesi alanlarda ise Alzheimer riskinde %17 azalma ve damar hastalığına bağlı bunama riskinde %14 azalma görüldü.

The American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan araştırmada, 14 yıl boyunca takip edilen katılımcılarda D vitamini eksikliğine bağlı demans riskinin %19-25 arasında arttığı belirlendi. 

Bu araştırma, Alzheimer ve damar tıkanıklığına bağlı demans için geçerli olup, uzun süreli D vitamini eksikliğinin bunlara sebep olabileceğini gösteriyor. Çakmak Erdem Hastanesi'nde Nöroloji Uzmanı Dr. Nazan Eryiğit, bireylerin demansa karşı korunması için erken yaşlardan itibaren önlemler alması gerektiğini vurguladı.

Dr. Eryiğit, gençlere ve yetişkinlere çeşitli önerilerde bulunduğu belirterek,

"Demans riski yaşla birlikte artarken, D vitamini eksikliği gençlerde unutkanlığın önemli bir nedenidir. Bu nedenle D vitamini desteği önemlidir. Nöroloji açısından unutkanlık önemli bir konudur. Yorgunluk, sürekli uyuma isteği, vücutta ağrılar ve dinlenememe gibi durumlar D vitamini eksikliğinin belirtileridir. Türkiye, D vitamini açısından zengin bir ülkedir ancak güneşlenme alışkanlığımız yetersizdir. D vitamini için güneşlenirken koruyucu kullanmamalı ve doğrudan güneş ışığına maruz kalmalıyız" açıklamasını yaptı.

Sivas  Hayvan Hastanesi'nden sokak hayvanlarına destek Sivas Hayvan Hastanesi'nden sokak hayvanlarına destek

Dr. Eryiğit,

"Ayrıca yağlı balıkları tüketmek ve omega-3 takviyesi almak önemlidir çünkü bu besinler D vitamini açısından zengindir. Düzenli beslenme de önemlidir, Akdeniz diyeti yapılmalı ve yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir. Çünkü demans sadece D vitamini eksikliğinden kaynaklanmaz, B12 ve folik asit gibi diğer besin maddelerinin de alınması gereklidir" dedi.

"D vitamininin bilinçsiz kullanımı tehlikelidir" diyen Dr. Eryiğit, "D vitamininin yağda eriyen bir vitamin olduğunu ve aşırı alımının zehirlenmeye neden olabileceğini belirtti. Bu nedenle, doktora danışmadan D vitamini takviyesine başlanmamalı ve doktor kontrolünde kullanılmalıdır. D vitamininin yeterli düzeye geldiğinden emin olmadan takviye kesilmemelidir. Tedaviye serum düzeyi ölçülerek karar verilmelidir" uyarısında bulundu.

Dr. Eryiğit, demanstan korunma için zihinsel ve bedensel egzersizin önemine değinerek,

"Multivitaminler genellikle yeterli düzeyde D vitamini içermez, bu nedenle doktora danışmadan alınmamalıdır. Unutkanlık ciddi bir şikayettir, genç veya yaşlı fark etmez, unutkanlık varsa mutlaka bir nöroloji uzmanına başvurulmalıdır. Güneşe maruz kalmak da önemlidir, doğrudan güneş ışığına en az 45 dakika maruz kalınmalıdır" dedi.