Pandemi Bilim Kurulu Üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte sinek popülasyonunda artış yaşandığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Taşova, "Sivrisinekler çeşitli mikropların taşıyıcısı olabilirler. Havaların ısınmasıyla birlikte sineklerin artması, özellikle deprem bölgelerinde salgın hastalıklara yol açabilir. Bu konunun ciddiyetle ele alınması ve önlemlerin zamanında alınması gerekiyor. Özellikle larva döneminde yapılacak müdahaleler önemlidir" şeklinde uyarılarda bulunuyor.

Vatandaşlar da artan sinek popülasyonundan şikayetçi. Özellikle Adana'da yaşayan Fatma Keser, "Havalar ısınınca sinekler hemen ortaya çıktı. Her yıl aynı sıkıntıyı yaşıyoruz ve neden bir çözüm bulunmuyor anlamak mümkün değil. Bu gidişle salgın kapıda. Belediyeleri, sağlık bakanlığını ve diğer yetkilileri bu konuda göreve çağırıyoruz. Adana'da geçmişte sivrisinekler yüzünden sıtma salgınları yaşanmıştı, aynı hataları tekrarlamamak için önlem alınmalı" ifadelerini kullanıyor.

Tatlı krizini yenmenin 8 püf noktası Tatlı krizini yenmenin 8 püf noktası

Uzmanlar, sıcak hava dönemlerinde sineklerin çoğalmasıyla birlikte salgın hastalıkların yayılma riskinin arttığını vurguluyor. Bu nedenle, belediyeler, sağlık kuruluşları ve halkın da işbirliği içinde hareket ederek sinek popülasyonunu kontrol altına alacak tedbirlerin zamanında alınması gerektiği üzerinde duruyor.