Sizde adım başı karşınıza çıkan çiçekçileri görünce mutlu olur musunuz? Hele, yanlarından geçerken duyulan o mis koku, insanı mest etmeye yetmez mi? Sokak çiçekçileri çiçek dükkânlarının yanı sıra ayrı bir güzeldir bizce, sokaklara ayrı bir hava katarlar. Olmazlarsa bir şey eksik kalır, yarım kalır. Evet, çiçekler çok güzel ama ya bize söylemek istedikleri nedir? Hiç çiçeklerin anlamlarını düşündünüz mü? Birlikte bir göz atalım mı?

Çiçeklerin Dilini Öğrenmek

Her çiçek kendine özgü bir familyadan gelir ve belli bir anlamı simgeler. Adeta insanlar gibi, çiçeklerinde bir tarzı ve hatta kişiliği vardır. Eskiden çiçekler gizli mesajlar iletmek için bile kullanılırmış. Hatta Osmanlı Devri’nde 800’e yakın çiçeğin anlamlarının derlendiğini biliyoruz.

Çiçeklerin Yaşamımızdaki Anlamları

Gül: Çiçeklerin anlamından bahsedip de gülü başköşeye koymamak olur mu? Kırmızı gül, aşkı simgelerken, beyaz gül masumiyetin en büyük destekçisi olmuş. Eskiden eğer birine pembe gül verirseniz ona aşkınızı ilan ettiğinizi hemen de anlarmış. Sarı gül, ise sıcacık bir sevgi anlamına gelmiş yıllarca. Çiçek satıcılarında gülünde yeri bir başkadır. Hiç mavi gül gördünüz mü? Zaten doğal bir gül değildir, köke yapay bir boya verilerek elde edilen bu renk gül, eşi benzeri olmayan bir aşkı simgeler.

Çiçeklere Anlam Yükleyen Bir Ruh

Lale: Osmanlı ile özdeşleşen lale, zarif, asil bir aşkı simgelemiş yıllarca. İlkbaharda görmeye başladığımız lale, yaz aylarında kaybolur gözden. Sanki dokununca kayıp gidecekmiş gibi de bir havası vardır. Kırmızı, seni seviyorum; beyaz, masumiyet; pembe, şefkat ve sadakat anlamı taşır.

Orkide: Eskiden ülkemizde pahalı çiçekler statüsüne girse de, şimdi daha ucuz olarak bulunabiliyor. Beyaz orkide, masumiyet ve zarafet anlamı taşır. Sarı orkide ise çok sık bulunan bir renk değildir. Sıcaklığı sembolize eder. Mor orkide ise, asalet anlamı taşır. Mavi orkideye rastlarsanız da, en büyük aşk bende anlamına gelir. Çiçeklerin özel anlamları bu kadar büyüleyici ve tatlıdır işte.

Sümbüller, sonsuz sevgi; nergis, unutma; papatya ise, bolluk, bereket ve sağlık sıhhat anlamlarına gelir.