Karara göre, ticari mahiyet arz etmeyen ve değeri 150 euroyu geçmeyen eşya ile 1500 euroyu geçmeyen ilaçların vergi oranı artık yüzde 20 olacak. Bu durum, posta veya hızlı kargo taşımacılığıyla gerçek kişilere gelen eşyaları da kapsıyor. Özellikle Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelen ve ticari miktarı aşmayan eşyaların vergilendirilmesinde bu değişiklik dikkat çekiyor.

Ticaret Bakanlığı Gümrük

Ayrıca, Milli Savunma ve iç güvenlik kapsamında serbest dolaşıma sokulan eşyalara ilişkin de düzenlemeler yapıldı. Sermayesinin yarısı veya daha fazlası doğrudan Türk Silahlı Kuvvetlerini güçlendirmek amacıyla kurulan vakıflara veya Savunma Sanayii Başkanlığına ait şirket ve müesseselere getirilen savunma amaçlı eşyalarda vergi muafiyeti sağlandı.

Mühendis 50 bin, kaynakçı maşı 100 bin TL Mühendis 50 bin, kaynakçı maşı 100 bin TL

Engelli vatandaşların sosyal hayata katılımlarını desteklemek amacıyla tanınan muafiyet kapsamında, özel tertibatlı araç ithalatının yanı sıra elektrikli motorlu araçlar da artık muafiyet kapsamında değerlendirilecek.

Bu vergi değişikliklerinin yanı sıra, Ticaret Bakanlığı'nın "Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"i de Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelikle, antrepo içinde ve dışında yapılacak işlemlere ilişkin süreçler düzenlenerek, başvuru süreçleri ve gümrük laboratuvarlarında yapılan tahlil ücretleri güncellendi.

Öte yandan, Bakanlık tarafından yayımlanan iki ayrı Gümrük Genel Tebliği, Avrupa Birliği Komisyonu'nun bazı eşyaların sınıflandırılmasına ilişkin kararlar doğrultusunda düzenlendi.

Yurt dışından eşya alanların dikkatini çeken bu vergi ve düzenleme değişikliklerinin, 15 gün içinde yürürlüğe gireceği belirtiliyor. Bu nedenle, alışveriş yapanların ve ticaret yapanların yeni düzenlemelere uyum sağlamaları önem arz ediyor.