Antalya'da park halindeki otobüste yangın Antalya'da park halindeki otobüste yangın

Motosikletli kuryelerle ilgili, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı harekete geçti. Bakanlığın hazırladığıı taslağa göre, "30 dakikada kapıda" gibi teslim süresi taahhüdü kalkacak.

"30 DAKİKADA KAPIDA" TAAHHÜDÜ KALKIYOR 

Kuryelik mesleği günümüzde sayıları hızla artan meslekler arasında yer alıyor. Trafikte de sayıları artan moto kurye mesleğiyle ilgili yeni düzenleme kapıda. Ulaştırma Bakanlığı kuryelerle ilgili yeni bir taslak hazırladı. NTV’nin haberine göre, taslakta "30 dakikada kapıda" gibi siparişi yetiştirme süresiyle ilgili madde ele alındı. Kuryeler teslim aldıkları gönderisi ile ilgili taşıma taahhüdünde bulunamayacak. Alıcısına makul bir sürede ulaştırmakla yükümlü olacak. 

MOTOSİKLETLERE YAŞ SINIRI GETİRİLECEK 

Taslakla ayrıca, kurye araçlarıyla ilgili de yenilik yer alıyor. Kurye teslimi için kaydedilecek motosikletler 10 yaşından, otomobiller 20 yaşından büyük olamayacak. Taslakta yer alan bir diğer dikkat çeken madde ise, kuryelerin reflektif yelekleri üzerinde artık “Kurye” ibaresi olmak zorunda. Yetki belgesi sahipleri, çalıştırdıkları kuryelere koruyucu ekipman sağlamakla da yükümlü olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 11 Ağustos 2023’te resmî gazetede yayınladığı “İş Sağlığı Ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde” moto kuryelere dair yeni bir düzenleme yer almadı. 

MOTORSİKLETLİ KURYE, EN TEHLİKELİ MESLEK GRUBUNDA DEĞİL 

Yeni düzenlemede, elektrikli araçlar için şarj istasyonlarının faaliyetleri, kendi adına menkul sermaye iradı faaliyetleri, sinema filmi, video ve televizyon programları yapım faaliyetleri( fenomenler ve vloggerlar) gibi çalışma alanları ve birçok meslek tehlikeli meslekler statüsüne girerken moto kuryelik az tehlikeli statüsünde kaldı. Türkiye’de 348 iş çok tehlikeli, 2195 iş tehlikeli ve 916 iş az tehlikeli sınıflandırmasında. Çeşitli kodlarla tanımlanan işlerde kuryelik 53.20.09 koduyla az tehlikeli işler arasında yer alıyor.