FIFA'nın yayınladığı rapora göre, tüm kulüpler geçen yıl içinde toplamda 9 milyar 630 milyon dolar harcayarak rekor bir piyasa oluşturdu.

Kulüpler, transfer harcamalarını bir önceki yıla göre yüzde 48 artırarak pandemi öncesi seviyeleri geride bıraktı. 2019'da 7 milyar 350 milyon dolarlık rekor, 2023'te 2 milyar 280 milyon dolar daha yukarı taşındı.

Jude Bellingham, Enzo Fernandez, Harry Kane, Randal Kolo Muani ve Mykhailo Mudyrk gibi futbolcular, 2023'ün en pahalı 5 transferini gerçekleştirirken, Suudi Arabistan, 970 milyon dolarlık harcamasıyla transfer piyasasında önemli bir rol oynadı.

Suudi Arabistan, tarihinde ilk kez transfer borsasında ilk üç ülke arasına girerken, Türk kulüplerinin harcamaları dikkat çekti. Türkiye, 99 milyon dolarlık zararıyla transfer piyasasında en çok zarar eden 4 ülkeden biri oldu.

Transfer harcamalarında zirveye İngiltere çıkarken, 1 milyar 915 milyon dolarlık harcamayla Suudi Arabistan ikinci sırada yer aldı. Türkiye ise 99 milyon dolarlık zararla üçüncü sıraya geriledi, Amerika Birleşik Devletleri ise 64 milyon dolarlık zararla dördüncü oldu.

Avrupa'nın büyük ligleri ise transferde kar elde etti. Almanya 359 milyon dolar, İtalya 264 milyon dolar, Portekiz 253 milyon dolar, İspanya 247 milyon dolar ve Hollanda 211 milyon dolarla ticaret dengesinde artıya geçti.

Fenerbahçe Beko Final Four'da Fenerbahçe Beko Final Four'da

Futbolcuların tercih edildiği ülkeler sıralamasında ise değişiklik olmadı; en fazla transferi Brezilyalı, Arjantinli ve Fransız oyuncular gerçekleştirdi.