JAMA dergisinde yayınlanan bu araştırmaya göre, hareketli iş ortamlarında çalışanlara kıyasla bütün gün oturarak çalışanların erken ölüm riski daha yüksek.

Tayvan'da gerçekleştirilen bu araştırmada, 20 yaş ve üstü 481.688 aktif çalışan kişi yaklaşık 13 yıl boyunca izlendi. Katılımcıların hiçbirinde işe başladıklarında kardiyovasküler hastalık tanısı yoktu. Sonuçlar, oturarak çalışanların kardiyovasküler hastalıklardan ölme riskinin oturmayanlara göre %34 daha yüksek olduğunu gösterdi.

İşyerinde mobbing ve etkileri İşyerinde mobbing ve etkileri

Haftada kaç gün spor yapılmalı? Hergün spor yapmak doğru mu? Haftada kaç gün spor yapılmalı? Hergün spor yapmak doğru mu?

Ancak, araştırmacılar günlük rutinlerine 15 ila 30 dakika fiziksel aktivite ekleyen oturarak çalışanların ölüm riskini saha çalışan işçilerle eşit düzeye indirdiğini belirtti. Bu bulgular, "hareketsiz bir yaşam tarzı ile sağlık riskleri arasında bağlantı kurmaya" yardımcı olurken, iş ortamında yapılabilecek değişikliklerin sağlık açısından faydalı olabileceğini gösteriyor.

Uzmanlar, her 30 dakikada bir oturmaya ara verilmesini, telefonda konuşurken ayağa kalkmayı ve iş arkadaşlarıyla kısa yürüyüşler yapmayı öneriyor. İş ortamlarında ayakta durma masaları, aktiviteye izin veren çalışma istasyonları, daha sık molalar, fiziksel aktivite için belirlenmiş iş yeri alanları ve spor salonu üyeliği avantajları gibi değişikliklerin sağlık açısından faydalı olabileceği vurgulanıyor.