Kral 3. Charles'ın kimsesi olmayan ve hayatını kaybeden insanların varlıklarının, bağış yapılacağı iddiası ile mirasına aktarıldığı ortaya çıktı.

Gogol'un Ölü Canlar kitabını anımsatan bu skandalı The Guardian ortaya çıkardı.

The Guardian gazetesi, Kral 3. Charles'ın İngiltere'nin kuzeybatısında binlerce insanın ölümünden kazanç sağladığını ve bu insanların varlıklarının gizlice kendi mirası tarafından yönetilen bir ticari emlak imparatorluğunu geliştirmek için kullanıldığını ortaya çıkardı.

TEZGAH BÖYLE KURULMUŞ

Kral için büyük karlar sağlayan tartışmalı bir arazi ve emlak olan Lancaster Dükalığı, feodal dönemlere kadar uzanan eski bir sistem kapsamında son yıllarda on milyonlarca Sterlin topladı.

Bona vacantia olarak bilinen, vasiyeti ya da bilinen bir yakını olmadan ölen kişilere ait finansal varlıklar dükalık tarafından toplanıyor. Son 10 yılda bu fonlardan 60 milyon sterlinden fazla para toplandı. Dükalık uzun zamandır, masraflar düşüldükten sonra bona vacantia gelirlerinin hayır kurumlarına bağışlandığını iddia ediyor.

Ancak bu gelirlerin sadece küçük bir yüzdesi hayır kurumlarına veriliyor. Guardian tarafından görülen dükalığın iç belgeleri, fonların gizlice Kral'a ait olan ve kar amacıyla kiralanan mülklerin yenilenmesini finanse etmek için nasıl kullanıldığını ortaya koyuyor. 2020'de sızdırılan bir dükalık iç politikası, kralın malikanesindeki yetkililere, bona vacantia fonlarını kar getiren portföyünün geniş bir yelpazesinde kullanma lisansı verdi. Kod adı SA9 olan politika, paranın bu şekilde harcanmasının kralın kişisel geliri olan özel cüzdana fayda sağlayabileceğini kabul ediyor.

Hindistan’da otel yangını: 6 ölü, 20 yaralı Hindistan’da otel yangını: 6 ölü, 20 yaralı

Sızdırılan diğer belgelerde fonların kullanımına uygun olarak tanımlanan mülkler arasında şehir evleri, tatil evleri, kırsal evler, tarımsal binalar, eski bir benzin istasyonu ve Yorkshire'da sülün ve keklik atışlarını kolaylaştırmak için kullanılan biri de dahil olmak üzere ahırlar yer alıyor. İyileştirmeler arasında yeni çatılar, çift camlı pencereler, kazan kurulumları ve kapı ve lentoların değiştirilmesi yer alıyor. Bir belgede, Yorkshire'daki eski bir çiftlik evinin yenilenerek üst düzey bir konuta dönüştürülmesine yardımcı olunduğundan bahsediliyor. Bir başka iyileştirme ise bir çiftlik binasının ticari ofislere dönüştürülmesine yardımcı oluyor.

Dükalığın harcamaları hakkında bilgi sahibi olan üç kaynak, malikanenin ölü vatandaşlardan elde ettiği gelirleri, karlı mülk portföyünü yenilemek için kullandığını ve malikaneye önemli ölçüde tasarruf sağladığını doğruladı. Kaynaklardan biri, Dükalık içerisindeki kişilerin, şimdiye kadar kamuya açıklanmayan bona vacantia harcamalarını bedava para ve örtülü ödenek olarak gördüklerini söyledi.

Ölü Canlar kitabında  Gogol; 19. yüzyıl Rusyası'nda köleliği anlatırken Çiçikov'un yaptığı dolandırıcılığa odaklanır.  Köleliğin kaldırılmasından önce toprak sahipleri, çalıştırdıkları köylü sayısı kadar vergi ödemek zorunda oldukları gibi devletten para da alabiliyorlardı. Bundan yararlanmak isteyen Çiçikov, ölü canları yani ölmüş köylüleri (köleleri) karşılık göstererek devleti dolandırmaya kalkar.