Keşfedilen bu gen, gen düzenleme yoluyla çıkarıldığında, fareler yüksek yağlı bir diyete rağmen aşırı kilo almadı.

Araştırmacılar, bu genin, obezitenin neden metabolizmanın yavaşlamasına neden olduğunu açıklayabileceğini söylüyor. Dr. Alan Saltiel,

"Aşırı yemekten kaynaklanan aşırı kalori yükü kilo alımına neden olabilir ve aynı zamanda enerji yakımını azaltan, obeziteyi daha da kötüleştiren bir metabolik süreci tetikler." diyor.

Dr. Saltiel, bu genin insanlarda da benzer bir rol oynadığının kanıtlandığını söylüyor. Bu durumda, bu genin obezite tedavisinde yeni bir hedef olabileceğini öne sürüyor.

Kilo Almadan İstediğinizi Yemek… Gelecekte Mümkün Olabilir Mi (1)

Araştırmanın sonuçları

Araştırmacılar, farelerde yüksek yağlı bir diyetle beslendiğinde yağ hücrelerinin mitokondrilerinin daha küçük ve daha az etkili hale geldiğini buldu. Bu, yağ hücrelerinin daha az enerji yakmasına neden oluyor.

Kilo Almadan İstediğinizi Yemek… Gelecekte Mümkün Olabilir Mi (2)

Araştırmacılar, bu değişikliğin "RaIA" adı verilen bir gen tarafından tetiklendiğini buldu. RaIA geni, mitokondrilerin işlevini düzenleyen birçok proteini kodlar.

Türkiye sağlık turizminde  dünyada rekora koşuyor Türkiye sağlık turizminde dünyada rekora koşuyor

Araştırmacılar, RaIA genini farelerden çıkararak, farelerin yüksek yağlı bir diyete rağmen aşırı kilo almasını engelledi. Bu, RaIA geninin obezitede önemli bir rol oynadığını gösteriyor.