2019'da temeli atılan İstanbul'daki Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve Orta Doğu'da İsrail ile Filistin arasındaki gerilime ilişkin önemli mesajlar verdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi'nin açılış töreninde önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Süryani cemaatinin yöneticileri ile işbirliği yaparak cemaatin ihtiyaçlarını karşılamada önemli adımlar atıldığını belirtti ve bu reformların bir örneği olduğunu vurguladı.

BALKANLARDA AYRIMCILIK

Ayrıca, Erdoğan Balkanlardaki azınlıklara yönelik ayrımcılığın devam ettiğine dikkat çekerek, Türkiye'nin farklı inanç gruplarına karşı herhangi bir ayrımcılığa izin vermediğini ifade etti.

Türkiye'deki azınlıklara ait vakıf taşınmazlarının tescili konusunda da bilgi veren Erdoğan, bin 84 taşınmazın cemaat vakıfları adına tescil edildiğini açıkladı. Ayrıca, dini azınlıklara ait ibadethanelerin restore edilmesi ve inşa edilmesi konusunda da çalışmaların sürdüğünü belirtti.

KUR'AN-I KERİM'E SALDIRILARA TEPKİ

Erdoğan ayrıca, Türkiye'nin farklı kültürleri ve inançları barış içinde bir arada yaşatan birikime sahip olduğunu vurgulayarak, Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılara karşı taviz verilmeyeceğini ifade etti.

"ADİL BİR BARIŞIN KAYBEDENİ OLMAZ"

Filistin meselesi ile ilgili olarak Erdoğan, Kudüs'ün tarihi ve dini önemine vurgu yaparak, Orta Doğu'da kalıcı barışın ancak İsrail-Filistin sorununun çözülmesiyle mümkün olabileceğini belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin çatışmaların durması için gerekeni yapmaya hazır olduğunu ve Filistin meselesinin uluslararası hukuka göre çözülmesi gerektiğini vurguladı.

"Kudüs'ün müstesna bir yeri vardır. 

Yüzyıllar boyunca barış ve esenlik yeri olan Kudüs ne yazık ki, gerilimin, işgalin yıkımın ve gasbın sembolü haline gelmiştir.

Ortadoğu'ya kalıcı barışın gelmesi, İsrail - Filistin sorununun nihai bir çözüme kavuşturulması ile mümkündür. 

Tüm dünyanın sustuğu dönemde biz hakikati, hakkı söylemekten çekinmedik. 

Gerilimi tırmandıracak her türlü adımdan uzak durulmalı.

Gazze halkının abluka sebebi ile çektiği sıkıntıların hafifletilmesi içinde ilgili kurumlarımız aracılığı ile her türlü gayreti gösterdik. Bugünde "adil bir barışın kaybedeni olmaz" düsturyla hareket ediyoruz.

Türkiye çatışmaların durması için elinden geleni yapmaya hazırdır. 

Başkenti Kudüs olan Filistin Devletinin kurulması ertelenemez.

Filistin meselesi uluslararası hukuka göre çözülmelidir."