Serdar Yüce - Samimi Haber

Samimi Haber, Japonya’da yaşanan yıkıcı depremleri, ardından gelen tsunami uyarısını ve Japon kıyılarını dövmeye başlayan dev dalgaları dünyanın çeşitli ajans ve kaynaklarından tarayarak Türkiye’ye duyuruyor. İşte Türk basınına yansımayan görüntü ve gelişmelerle birlikte Japonya’daki son durum…

PEŞ PEŞE DEPREMLER

Japonya'nın batısındaki Ishikawa vilayetinde beş dakikadan kısa bir süre arayla meydana gelen iki güçlü depremin ardından başkent Tokyo'nun yanı sıra Osaka ve Kyoto şehirlerinde de güçlü sarsıntılar hissedildi. Japonya Ulusal Meteoroloji Ajansı, 5.7 büyüklüğündeki ilk sarsıntıyı yerel saatle 16.06'da (TSİ 10.06) kaydetti Güncel verilere göre 7.6 büyüklüğündeki ikinci ve daha güçlü sarsıntı yerel saatle 16.10'da (TSİ 10.10) yaşandı.

Deprem tam da milyonlarca Japon'un geleneksel olarak yeni yılı kutlamak için tapınakları ziyaret ettiği 1 Ocak resmi tatilinde meydana geldi.

ON BİNLERCE EVDE ELEKTRİK KESİLDİ

Bu son ve yıkıcı depremin ardından Japonya’nın orta kesimi, büyük bir kaosun içinde buldu kendisini. Binlerce evin ve ofisin elektriği kesildi, uçuşlarla demiryolu hizmetleri kesinti yaşamaya başladı. 

Kamu kurumu Hokuriku Electric Power, Ishikawa ve Toyama vilayetlerinde 36 binden fazla hanenin elektrik kesintisi yaşadığı söyledi.

VE TSUNAMİ BAŞLADI

Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA) ise, Ishikawa, Niigata ve Toyama kıyı bölgeleri için tsunami uyarıları yayınladı. Bu uyarı, Mart 2011'de Japonya'nın kuzeyini ve doğusunu vuran deprem ve tsunamiden bu yana ilk kez “büyük tsunami uyarısı” olarak kayıtlara geçti. “Büyük tsunami uyarısı” 3 metreden fazla dalga olasılığının olduğu anlamına geliyor.

Kızılordu Korosu’na protesto Kızılordu Korosu’na protesto

İçinde bulunduğumuz dakikalarda Japonya kıyıları, dev dalgalar tarafından vurulmaya başlandı. Bu bölgede enkaz kaldırma çalışmaları mecburi olarak bırakıldı. 

‘YÜKSEK YERLERE KAÇIN’

Japonya’da kıyı bölgelerinde yaşayan insanlara, radyo, televizyon ve internet üzerinden düzenli olarak “yüksek yerlere kaçın” uyarısı yapılıyor. Ulusal yayın kuruluşu NHK, tüm yurttaşların acilen yüksek yerlere tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.

SADECE JAPONYA DEĞİL, RUSYA DA…

Tsunami uyarısı yapılan tek ülke Japonya değil. Rusya da uzak doğudaki Vladivostok ve Nakhodka kentleri için de tsunami uyarısı yaptı.

Rusya'nın Japonya yakınlarındaki Sakhalin adası ve Pasifik kenti Vladivostok, Japonya'da meydana gelen büyük depremin ardından olası bir tsunami riski nedeniyle ‘alarm’ verdi. Sakhalin'deki acil servisler, adanın batı kıyısının "tsunami dalgalarından etkilenebileceğini" söyleyerek ‘tsunami alarmı’ ilan etti. Vladivostok'taki şehir yetkilileri de bir uyarı yayınladı ve balıkçılara "acilen kıyıya dönmeleri" talimatı verdi.

ORDU DEVREYE GİRDİ

Japonya hükümet sözcüsü Hayashi Yoshimasa gazetecilere verdiği demeçte, bazı evlerin yıkıldığını ve kurtarma operasyonlarına yardım etmek için ordu birimlerinin görevlendirildiğini belirterek, yetkililerin hâlâ hasarın boyutunu değerlendirmekte olduğunu vurguladı.

‘BÜYÜK BİR FELAKETE DÖNÜŞEBİLİR’

Japonya Meteoroloji Ajansı yetkilisi Toshihiro Shimoyama ise, sismik aktivitenin üç yıldan fazla süredir devam ettiği bölgede önümüzdeki günlerde de daha güçlü depremlerin meydana gelebileceğini söyledi.

Depremden kısa bir süre sonra basına açıklamalarda bulunan Başbakan Fumio Kishida, sakinleri daha fazla felakete hazırlıklı olmaları konusunda da uyardı. Kishida, "Yurttaşların olası başka depremlere karşı tetikte olmaları gerekiyor ve tsunamilerin mümkün olan en kısa sürede tahliye edilmesinin beklendiği bölgelerdeki insanlara çağrıda bulunuyorum" dedi.

Yerel basında yer alan görüntülerde, sahil kenti Suzu'da bir binanın toz bulutu içinde çöktüğü ve Wajima'da paniğe kapılan ebeveynlerin çocuklarını kucakladığı, bir yolda büyük bir çatlak olduğu görüldü. Deprem, karşı kıyıdaki Wajima'ya yaklaşık 500 kilometre uzaklıktaki başkent Tokyo'daki binaları da sarstı.

NÜKLEER FELAKET RİSKİ VAR MI?

Japonya Nükleer Düzenleme Kurumu ise, Kansai Electric Power'ın Ohi ve Fukui Eyaletindeki Takahama tesislerinde bulunan beş aktif reaktör de dahil olmak üzere, Japonya Denizi boyunca uzanan nükleer enerji santrallerinde herhangi bir düzensizliğin şimdilik olmadığını söyledi. Ajans, depremin merkez üssüne en yakın nükleer enerji santrali olan Ishikawa'daki Shika tesisinin, düzenli denetimler için depremden önce iki reaktörünü zaten durdurduğunu ve depremden herhangi bir zarar görmediğini söyledi.

2011 DEPREMİ 20 BİN İNSANI CANINDAN ETMİŞTİ

2011 depremi ve tsunamisi yaklaşık 20 bin insanı öldürmüş, Fukushima'daki kasabaları ve nükleer tesisleri yerle bir etmişti.

Büyük Hanshin Depremi olarak bilinen bir başka deprem ise 1995 yılında Japonya'nın batısını vurmuş ve başta Kobe şehri olmak üzere 6 binden fazla kişinin ölümüne yol açmıştı.

GÜNEY KORE DE ALARMDA

Güney Kore de doğudaki yurttaşlarına depremden sonra tahliye uyarısı gönderdi. Güvenlik Bakanlığı, Güney Kore'nin Gangwon eyaleti için, Japonya'nın kuzeyini vuran ve tsunami uyarılarını tetikleyen büyük depremin ardından halka önlem almaları ve daha yüksek yerlere geçmeleri konusunda uyardı.