Gulam Hüseyin İsmaili, devlet kanalı IRIB'e yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Reisi ve diğer yetkilileri taşıyan üç helikopterin uçuş sırasında koşulların ve havanın son derece normal olduğunu belirtti. İsmaili, uçuşun başlarında havanın açık olduğunu ve barajdan Tebriz'e doğru yol aldıklarını aktardı.

Helikopterlerin Rotası ve İletişim Kesintisi

Titan denizaltısının içinden alınan kayıtların hepsi sahte çıktı Titan denizaltısının içinden alınan kayıtların hepsi sahte çıktı

İsmaili, Songon Bakır Madeni'nin yanındaki bölgeden geçerken vadide bulut kümelenmesi oluştuğunu, ancak bulutların uçuş yüksekliği açısından bir sorun teşkil etmediğini söyledi. Helikopter filosunun komutanı ve Reisi'yi taşıyan helikopterin pilotu olan Mustafavi, bulutların üzerine çıkmaları yönünde talimat verdi. Ancak kısa süre sonra İsmaili'nin helikopterinin pilotu, Reisi'nin bulunduğu ana helikopterin yanlarında olmadığını fark etti.

Arama Kurtarma Çalışmaları

Cumhurbaşkanını taşıyan helikopterin kaybolmasının ardından İsmaili'nin helikopteri geri döndü ve arama çalışmaları başlatıldı. İsmaili, Tebriz Cuma İmamı Muhammed Ali Al-i Haşim ile iletişime geçti ve Haşim'in ormanlık alanda yalnız olduğunu, etrafında kimseyi görmediğini aktardı. Kazanın hemen ardından başlatılan arama kurtarma çalışmalarında Türkiye'den gönderilen Akıncı İHA'nın tespit ettiği koordinatlar İran makamlarıyla paylaşıldı. Ekipler, kazadan sağ kurtulan olmadığını belirledi.

Geçici Cumhurbaşkanlığı ve Seçim Süreci

Reisi'nin hayatını kaybetmesinin ardından Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir, geçici cumhurbaşkanı olarak görevlendirildi. İran Anayasası gereği, en fazla 50 gün içinde yapılması gereken cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 28 Haziran'da düzenleneceği açıklandı. İran'da cumhurbaşkanları, Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin onayladığı adaylar arasından halk tarafından seçiliyor.