5 yolcuyla birlikte Titanik’in enkazına inen Titan denizaltısı 18 Haziran 2023'te kayboldu ve enkazı beş gün sonra Kuzey Atlantik'te Titanik'in enkazının yakınında bulundu. 

Olayın ardından bir yıl süren soruşturma kapsamında denizaltı ile ana gemisi arasındaki görüşmeleri ayrıntılı olarak anlatan iletişim kayıtlarının sahte olduğu öğrenildi.

Söz konusu kayıt, ölen beş kişinin yüzeye geri dönme konusundaki nafile çabalarını belgeleme amacı taşıyordu.

Neredeyse bir yıl süren kapsamlı bir araştırmadan sonra ABD federal soruşturma ekibi, Titan'ın içindekilerin meydana gelmek üzere olan ve sonuçta hayatlarına mal olacak felaketle ilgili patlamaya dair herhangi bir uyarı aldıklarına dair hiçbir kanıt bulamadı. 

Emekli ABD Sahil Güvenlik subayı ve Deniz Araştırma Kurulu başkanı Yüzbaşı Jason D. Neubauer, Titan içinden alındığı söylenen kayıtların uydurma olduğunu belirterek, "Bunun sahte bir transkript olduğuna eminim. Sahte belgenin orijinal kaynağının kim olduğu belli değil" dedi.

Patlamanın olduğu haziran ayı sonlarında ortaya çıkan sahte kayıtlar, Titan'a özgü kısaltmalar da dahil olmak üzere teknik jargon ve gerçekçi tanımlamalarla dolu sözde dakika dakika iletişimi detaylandırıyordu.

Titan denizaltısının sahibi olduğu OceanGate şirketi, sistemi 'her dalış boyunca gövdenin bütünlüğünü değerlendiren ve herhangi bir soruna karşı uyarıda bulunan benzersiz bir güvenlik özelliğine' sahip tescilli bir sistem olarak tanımladı.  

Titan transkriptinin bir bölümünde, ana gemiye çeşitli gövde alarmlarının yanı sıra çatırdayan seslerin de bildirildiği görüldü.  Sahte iletişimin sonuna yaklaşan bir mesaj sensörle ilgiliydi ve şöyleydi: 

"RTM uyarısı etkin, tamamen kırmızı."

Sahte kayıt, ana geminin durumunu soran yedi mesaj göndermesiyle sona erdi.
İddia edilen son mesajda şöyle yazıyordu: "Lütfen yanıt verin." 

Fas’ta İsrail karşıtı paylaşıma 4 yıl hapis cezası verildi Fas’ta İsrail karşıtı paylaşıma 4 yıl hapis cezası verildi

Neubauer, "Birisi bunu makul gösterecek kadar iyi yapmış" dedi.

Emekli bir Donanma denizaltıcısı ve sualtı pilotu olan Dr. Alfred S. McLaren, "Başlangıçta kaydı makul bulduk, ancak daha sonra bunun OceanGate'i itibarsızlaştırmak veya kurbanların akrabalarını üzmek için uydurulmuş olabileceğini tahmin ettik" dedi.

Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu tarafından incelenen resmi kayıtlar, mürettebatın yaklaşan kazadan haberdar olduğuna dair hiçbir kanıt ortaya koymadı.

Neubauer, gerçeğin ölenlerin ailelerine bir miktar teselli sunacağını ve sevdiklerinin son anlarında yaşadıkları endişeleri hafifleteceğini umuyor.

Titanik’in enkazına inen Titan denizaltısı 18 Haziran 2023'te kayboldu ve enkazı beş gün sonra Kuzey Atlantik'te Titanik'in enkazının yakınında bulundu. 

Arama sırasında, su altı sesleri ve denizaltının kalan oksijeni hakkındaki tartışmalar nedeniyle gemidekilerin hâlâ hayatta olabileceği yönündeki umutlar artmıştı.

Kayıp denizaltıyı aramak için uluslararası bir gemi filosu oluşturulmuş, 22 Haziran'da ekipler, Titan'ın enkazının keşfedildiğini doğrulamıştı.

Editör: Haber Merkezi