İşte Türkiye'deki emeklilik sistemi üzerinde önemli değişiklikler içeren reform paketlerinin detayları:

  1. Ev Hanımlarına Emeklilikte Prim Desteği: Ev hanımları için emeklilikte prim desteği sağlanacak. Bu destekle ev hanımları da emeklilik hakkı kazanabilecekler.

  2. SSK ve Bağ-Kur Prim Eşitleme: SSK ve Bağ-Kur primlerinin eşitlenmesi planlanıyor. Bu sayede, prim ödeme süreleri ve miktarları daha adil bir şekilde düzenlenecek.

  3. Bağ-Kur'da 7200 Günle Emeklilik Düzenlemesi: Bağ-Kur sigortalıları için emeklilik için gereken prim gün sayısı düşürülecek. Bu düzenleme ile Bağ-Kur sigortalıları daha erken emekli olabilecekler.

Bu kararların meclisten geçmesi ve yürürlüğe girmesiyle birlikte, Türkiye'deki emeklilik sisteminde önemli değişiklikler yaşanması bekleniyor.

Yeni dönemde TBMM'de görüşülecek olan düzenlemeyle ilgili detaylar şu şekilde:

  • Ev hanımlarına emeklilikte 1/3 prim desteği verilmesi hedefleniyor. Bu destek ile isteğe bağlı sigortalı olan ev hanımlarının primlerinin üçte birini devlet karşılayacak.
  • Ev hanımlarının isteğe bağlı sigortalılık primleri aylık 6.400,64 TL olarak belirlenmiş. Devlet desteği aylık ise 2.133,55 TL olacak.
  • Yıllık olarak hesaplandığında, devlet desteği 25.602,56 TL'ye denk geliyor.
  • Ev hanımları 5400 gün prim ödeyerek emekli olabilecekler. Daha önce sigortalı olan ev hanımlarının ise daha rahat emekli olabileceği belirtiliyor.

Bu düzenlemeyle, ev hanımlarının emeklilik süreçlerinin kolaylaştırılması ve sosyal güvenceye erişimlerinin artırılması hedefleniyor.

Benzine indirim mi geliyor? İşte güncel akaryakıt fiyatları 11 Mayıs 2024 Benzine indirim mi geliyor? İşte güncel akaryakıt fiyatları 11 Mayıs 2024

Bir diğer düzenleme ise Bağ-Kur'lulara 5 yıl erken emeklilik fırsatı. Bağ-Kur'lu olup yaş şartını tamamlayan ve 9 bin prim gününü bekleyenler, 7200 prim gününü doldurduktan hemen sonra emekli olabilecek.

Mesai saatlerine düzenleme yolda

Son zamanlarda gündemi meşgul eden konulardan bir diğeri ise mesai saatleri. Orta vadeli program kapsamında çalışanların mesai saatlerinin düşürülmesi hedefleniyor. 45 saat olan mesailerin 40 saate indirilmesine dair görüşmeler yapılıyor.

Düzenleme ne zaman geçerli olacak?

Yerel seçimlerin sonrasına dek tatile girecek olan meclis bu hafta son kez toplanıyor. Bus sebeple TBMM'nin bahsi geçen konuları Nisan ayından sonra gündemine alması bekleniyor.