Bakan Mehmet Şimşek, yapılan çalışmaları ve elde edilen sonuçları kamuoyuyla paylaştı.

Bakan Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın işletmelerde kullanılan POS cihazlarından gerçekleştirilen tahsilat tutarlarının beyan edilip edilmediğini incelediğini belirtti. Yapılan analizler sonucunda vergi mükellefi olmadığı halde POS cihazları üzerinden hasılat elde eden 2 bin 320 kişi ve mükellefiyeti olan fakat hasılatı beyan etmeyen veya eksik beyan eden 1342 kişinin tespit edildiğini ifade etti.

Gram altın, Dolar, Euro kaç para? (26 Temmuz 2024 altın satış fiyatları) Gram altın, Dolar, Euro kaç para? (26 Temmuz 2024 altın satış fiyatları)

Pos Cihazlarına Inceleme

Bu kişilerin toplamda 5 milyar lira tutarında kayıt dışı hasılat elde ettiği ve vergi idaresinin bilgisi dışında bıraktığı belirlendi. Denetim sonucunda 1,5 milyar lira vergi tahakkuk ettirildi.

Şimşek, denetimlerde çarpıcı örneklerin de ortaya çıktığını vurgulayarak, vergi mükellefi olmadan 1 milyon liranın üzerinde POS hasılatı elde eden 81 kişinin bulunduğunu ve bu kişilerin çeşitli sektörlerde faaliyet gösterdiğini belirtti.

Pos Cihazları

Bakan, benzer bir çalışmanın 2023 verileri üzerinden de yapıldığını ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda gerekli işlemlerin yapılacağını dile getirdi. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede kararlılıkla devam edileceğini vurguladı.

Editör: Elif Erbay