9 Şubat, DSÖ'nün girişimiyle "Dünya Sigarayı Bırakma Günü" olarak kutlanıyor ve tütün ürünlerinin zararlarını önlemek, kullanımını azaltmak ve toplumsal farkındalık oluşturmak hedefleniyor.

2020'den 2022'ye kadar olan süreçte dünya genelinde tütün tüketiminde bir düşüş yaşanırken, 2025'e doğru bu eğilimin devam etmesi ve tütün tüketicilerinin sayısının 1,22 milyara düşmesi bekleniyor.

DSÖ'nün sınıflandırmasına göre, 2022'de en çok tütün tüketilen bölgenin Güney-Doğu Asya olduğu tespit edilmiş. Güney-Doğu Asya'yı sırasıyla Batı Pasifik, Avrupa, Amerikalar, Doğu Akdeniz ve Afrika bölgeleri takip ediyor.

Tütün ürünleri tüketenlerin 2022'de 1,24 milyar olduğu belirtilirken, bu rakamın içinde 224 milyon kadın bulunuyor.

Tütün Tüketimi dünya genelinde düştü

Ancak tütün ürünleri konusunda bir başka tehdit de elektronik sigaraların yaygınlaşması. Elektronik sigaraların nikotinli ve nikotinsiz olmak üzere iki türü bulunmakta ve bu ürünlerin kullanımı özellikle gençler arasında popülerlik kazanıyor.

Papua Yeni Gine'de çeteler köyleri bastı, cesetler timsahlara atıldı Papua Yeni Gine'de çeteler köyleri bastı, cesetler timsahlara atıldı

Son zamanlarda çeşitli aromalarla zenginleştirilen elektronik sigaralar, insan sağlığına ciddi tehdit oluşturabiliyor. Ayrıca, sosyal medya üzerinden yapılan tanıtımlar ve oyuncak görünümü verilerek çocukların ilgisini çekmeye çalışan satıcılar da endişe verici bir durum oluşturuyor.

Sigarayı bırakmayı birde böyle deneyin! Sigarayı bırakmayı birde böyle deneyin!

DSÖ'nün verilerine göre, 88 ülkede elektronik sigaraların satışında yaş sınırı bulunmuyor ve 74 ülkede bu ürünler için herhangi bir yasal düzenleme yapılmamış durumda. Bu durum, elektronik sigaraların özellikle gençler arasında hızla yayılmasına neden oluyor.

Editör: Elif Erbay