Ayhan Bora Kaplan operasyonunda önemli gelişme! 3 emniyetçi gözaltında Ayhan Bora Kaplan operasyonunda önemli gelişme! 3 emniyetçi gözaltında

Bugün Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu’nda yüksek mahkemenin yeni üyesi Yılmaz Akçil’in yemin töreni düzenlendi.

Erdoğan’ın da katıldığı törende konuşan Arslan, şunları dedi:

Anayasayı yorumlamak ve uygulamak konusundaki nihai yetki AYM’ye verilmiştir. Bu bağlamda temyizden geçerek kesinleşmiş yargı kararlarından sonra, AYM’nin verdiği karar ve yaptığı yorumdan sonra görüş farklılıklarının bulunduğu gerekçesiyle AYM kararlarına uyulmamasının hiçbir anayasal zemini yoktur.

Elbette Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını ya da hükümlere ilişkin yorumunu beğenmeyip buna katılmayabiliriz. Ancak bir hukuk devletinde katılmasak da bu kararlara uyulması anayasal bir zorunluluktur.”

Ne olmuştu?

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davası tutuklusu Atalay’la ilgili iki kez hak ihlali kararı vermişti. Mahkemeler kararı uygulamayarak, sürece aykırı şekilde Yargıtay’a göndermiş, Yargıtay da ‘kararın hukuki değerinin olmadığını’ öne sürmüştü. Bu durum yargıda kriz yaratmıştı.

11 Ocak’taysa AK Parti ve MHP, Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi için harekete geçmiş, MHP lideri Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş toplanmıştı.

Atalay hakkında Yargıtay’ın vekillik düşürme kararı 30 Ocak’ta TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ tarafından okutulmuştuBöylelikle Atalay’ın vekilliği düşürülmüştü.