Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Politbüro Üyesi ve Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Dışişleri BakanıWang Yi’nin daveti üzerine 3-5 Haziran tarihlerinde Pekin'e bir ziyaret gerçekleştirecek.

Bakan Fidan, 'Dışişleri Bakanı' sıfatıyla Çin'e ilk kez bir ziyaret gerçekleştirmiş olacak. Fidan’ın mevkidaşı Wang Yi’nin yanısıra Devlet Başkan Yardımcısı Han Zheng ile ÇKP Politbüro Üyesi, Merkezi Siyasi ve Hukuki İşler Komisyonu Başkanı Chen Wenqing’le de görüşmesi ve ülkede yaşayan Türk vatandaşları ile bir araya gelmesi bekleniyor.

12 YIL SONRA İLK ZİYARET

Pekin’deki temaslarının ardından 4-5 Haziran tarihlerinde Urumçi ve Kaşgar şehirlerini de ziyaret etmesi beklenen Fidan’ın Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ni ziyareti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2012 yılında, Başbakanlığı döneminde bölgeye yaptığı ziyaretten sonra Türkiye’den en üst düzeyli ziyaret olacak.

Düzenleme, yeni yasama döneminde Meclis’e gelecek Düzenleme, yeni yasama döneminde Meclis’e gelecek

EN BÜYÜK TİCARET ORTAĞIMIZ

Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, görüşmelerde ekonomik-ticari ilişkiler önemli yer tutuyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2023 yılında 48 milyar Doları geçti. Çin Türkiye’nin Asya’da birinci, dünyada üçüncü büyük ticaret ortağı.

Çin ile Türkiye, Filistin meselesinde benzer görüşlere sahip. Gazze’de biran önce kalıcı ateşkes sağlanması ve iki devletli çözümün sağlanması için atılabilecek adımlar, Fidan’ın Pekin’de yapacağı temaslarda önemli bir yer tutacak.

Özgür Özel: Türkiye Belediyeler Birliği başkan adayımız İmamoğlu'dur Özgür Özel: Türkiye Belediyeler Birliği başkan adayımız İmamoğlu'dur

Editör: Kemal Ilıkkan