Güneş, Dünya ve Ay'ı hareketleri neticesinde oluşan tutulmalar, Dünya'dan da takip edilebiliyor. Gökyüzü olaylarına ilgi duyanlar ise 2024 yılı Ay ve Güneş tutulmalarının tarihlerini araştırıyor. İşte, yılın ilk tutulma tarihi...

En çekici burçlar açıklandı! En çekici burçlar açıklandı!

2024 Güneş Tutulmalar Ne Zaman?

Ay'ın, Dünya ile Güneş arasından geçerek oluşturduğu Güneş tutulmalarının ilki bu yıl 8 Nisan'da gerçekleşecek. Ancak, bu tam Güneş tutulması Türkiye'den gözlemlenemeyecek. Tam Güneş tutulması, Meksika, ABD'nin doğu bölgeleri ve güneydoğu Kanada'dan izlenebilecek.

İkinci bir Güneş tutulması ise halkalı tutulma olarak bilinen bir olay olacak ve 2 Ekim'de gerçekleşecek. Ancak, Türkiye'den bu halkalı Güneş tutulmasını gözlemlemek mümkün olmayacak. Bu olayın görülebileceği bölgeler arasında Şili ve Arjantin'in güneyi bulunmaktadır.

Gökyüzü olaylarına ilgi duyanlar, bu tutulmaların gözlemlenebileceği bölgelerde bulunan izleme etkinliklerine veya çevrimiçi gözlem noktalarına katılarak, bu doğa olaylarını yakından takip edebilirler.

Ay Tutulması Ne Zaman?

2024 yılının ilk Ay tutulması, 25 Mart'ta gerçekleşecek ve 20 Mart Bahar Ekinoksu'nun ardından oluşan "Solucan Ay" esnasında yarı gölgeli tutulma şeklinde gerçekleşecek. Ancak, bu tutulma Türkiye'den görülemeyecek. Amerika, Antarktika, Alaska ve kuzeydoğu Rusya gibi bölgelerden izlenebilecek.

İkinci Ay tutulması ise 18 Eylül'de saat 05.14'te başlayıp 06.16'da bitecek olan parçalı tutulma şeklinde gerçekleşecek. Bu tutulma Türkiye'den gözlemlenebilecek. Aynı zamanda Amerika, Antarktika, Afrika, Avrupa, Batı Asya ve güneybatı Rusya gibi bölgelerden de seyredilebilecek.

Gökyüzü olaylarına ilgi duyanlar, bu tarihleri takvimlerine işleyerek Ay tutulmalarını izleme fırsatını kaçırmamak için hazırlıklı olabilirler. Ay tutulmaları, gökyüzündeki doğa olaylarının etkileyici bir görsel şölenini sunar ve farklı coğrafyalardan izlendiğinde farklı perspektifler sunar.

Yılın İkinci Meteor Yağmuru Ne Zaman?

Yılın ikinci meteor yağmuru, 21-22 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek ve Lyrid (Lir) gök taşı yağmurları olarak adlandırılacak. Bu gök taşı yağmurları, Türkiye'den de izlenebilecek. En yoğun noktasında, saatte 18'e kadar "yıldız kayması" gözlemlenecek.