Anneler günü birçok ülkede Mayıs ayında kutlanan özel bir gündür. Bu ay da anneler günün kutlamak isteyenler "Anneler günü ne zaman?" sorusunu araştırmaya başlıyor. 2024'te Türkiye'de anneler günü 12 Mayıs Pazar günün denk gelmektedir. Geçen sene 14 Mayıs'a denk gelen anneler günün neden farklı günlere denk geldiği merak konusu oldu. İşte anneler günün tarihi neden değişir sorusunun cevabı...

Anneler Günü Tarihi Ne Zaman?

Anneler Günü

Türkiye'de Anneler Günü, her yıl Mayıs ayının ikinci Pazar günü kutlanır. Bu durum, Anneler Günü'nün uluslararası kabul gören tarihine dayanır. Anneler Günü'nün tarihi, Anna Jarvis'in annesinin ölüm yıl dönümü olan 1905 yılında başlamıştır. Ancak resmi olarak 1914 yılında ABD'de Mayıs ayının ikinci Pazar günü olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Türkiye'de de Anneler Günü'nün tarihi ABD'deki uygulamayı takip eder. Dolayısıyla her yıl Mayıs ayının ikinci Pazar günü Anneler Günü olarak kutlanır. Bu nedenle, Anneler Günü'nün sabit bir tarihi yoktur ve her yıl farklı günlere denk gelir.

Eski nişanlı dehşet saçtı Eski nişanlı dehşet saçtı

Annler Günü Tarihçesi

Anneler Gününden

Anneler Günü'nün tarihçesi, farklı kültürlerde ve zamanlarda çeşitli etkinliklerle şekillenmiştir. Modern Anneler Günü'nün kökeni ise 20. yüzyılın başlarına dayanmaktadır.

Antik Dönemler: Annelerin ve doğurganlığın kutlandığı festivaller, antik çağlardan beri çeşitli kültürlerde var olmuştur. Örneğin, Antik Yunan'da ilkbaharın başında Rhea, tanrıların annesi olarak bilinen Kronos'un eşi, onuruna bir festival düzenlenirdi.
Anneler Günü Ne Zaman 2024 Anneler Günü Hangi Tarihte

Hristiyanlık: Hristiyanlıkta, Meryem Ana, İsa'nın annesi, önemli bir figürdür. Hristiyanlıkta annelik kavramı, özellikle Orta Çağ'da önemli bir şekilde vurgulanmıştır.
Anneler Günü Tarihi

İngiltere'deki Annelerin Pazarı: Anneler Günü'nün modern versiyonunun kökeni, 17. yüzyılda İngiltere'de "Annelerin Pazarı" adı verilen bir festival ile ilişkilendirilir. Bu festivalde, İngiliz insanları, kilise hizmetine katılır ve annelerine armağanlar verirlerdi.
Anneler Günü-1

Anneler Günü'nün Amerika'daki Kökenleri: Modern Anneler Günü'nün kurucusu olarak kabul edilen Anna Jarvis, 20. yüzyılın başlarında, Amerika Birleşik Devletleri'nde Anneler Günü'nü resmi olarak kurmuştur. Anna Jarvis, annesi Ann Jarvis'in anısına, 1908'de ilk Anneler Günü etkinliğini düzenledi. Bu etkinlik, Anna Jarvis'in çabaları ve kamuoyunun desteğiyle giderek popülerlik kazandı.
Anneler Günü Mesajları

Anneler Günü'nün Resmiyet Kazanması: Anna Jarvis'in çabaları sonucunda, 1914 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde Anneler Günü resmen kabul edildi ve Mayıs ayının ikinci Pazarı Anneler Günü olarak belirlendi. Daha sonra, diğer ülkeler de bu geleneği benimsedi ve kendi ülkelerinde Anneler Günü'nü kutlamaya başladılar.

Bugün, Anneler Günü dünyanın birçok yerinde kutlanır ve genellikle annelere olan sevgi ve saygının ifadesi olarak anılır. Her ülkede farklı tarihlerde kutlanabilir ve farklı geleneklere sahip olabilir. Ancak temelde, annelere olan minnet ve sevgiyi ifade etmek için bir fırsat olarak görülür.