Şahin, TSE'nin uluslararası standardizasyon kuruluşlarında etkin bir rol üstlenen ve iş dünyasının çeşitli alanlarda ihtiyaç duyduğu deney, muayene, gözetim ve belgelendirme gibi uygunluk değerlendirme hizmetlerini sağlayan bir kuruluş olduğunu hatırlattı.

Enstitünün, yaygın hizmet ağıyla değer ürettiğini aktaran Şahin,

"Sanayicilerin yüksek kalitede, uluslararası standartlara uygun üretim yapmasına hizmet eden TSE, sadece ülkede değil, uluslararası alanda da tercih edilen, prestijli bir marka değerine kavuştu. Enstitü, dünyanın birçok ülkesindeki kuruluşlarla kurduğu güçlü iş ilişkileriyle sanayicilerimizin yaşayabileceği olası teknik engelleri kaldırıyor. Standartlara uygun ve kaliteli üretimi teşvik edecek çalışmalar yapıyor ve bunlarla ilgili belgeleri düzenliyor." dedi.

Akkuyu şimdiden kazandırdı!

Özel maden ocağında göçük; 1 ölü, 1 yaralı Özel maden ocağında göçük; 1 ölü, 1 yaralı

Şahin, TSE'nin ülkenin enerji politikası doğrultusunda aktif bir rol üstlendiğine dikkat çekerek, Türkiye'nin yerli üretim kapasitesini artırmak için enerji sektöründe yeniden yapılanma arayışına girdiğini belirtti. TSE'nin, Akkuyu NGS için saha ve inşaat denetimlerini gerçekleştirmek üzere teknik destek kuruluşu (TDK) olarak görev aldığını hatırlattı. "Türkiye ile Rusya arasında 2010 yılında imzalanan Akkuyu NGS Projesi kapsamında TDK denetimleri, ilgili iş programı doğrultusunda saha teknik uzmanları tarafından titizlikle gerçekleştiriliyor" şeklinde konuşan Şahin, Akkuyu NGS için Rusya, Ukrayna ve Avrupa ülkelerinden gelen ekipmanların imalat denetimlerinin de TSE uzmanları tarafından yapıldığını açıkladı. TSE'nin, nükleer santral inşası için yerli üreticilerden tedarik edilecek ürün ve ekipmanların proje normlarına uygunluğunu test etmek ve belgelendirmekten sorumlu olduğunu vurgulayan Şahin, üreticiler tarafından sağlanacak malzemelerin ve baz materyallerin imalat prosedürü dokümanlarının hazırlanmasında da teknik destek sağlamakla yükümlü olduklarını ifade etti.

Şahin, TSE'nin, nükleer santral inşası için yerli üreticilerden temin edilecek ürün ve ekipmanların proje normlarına uygunluğunu test etmek ve belgelendirmekten sorumlu olduğunu belirtti.

Ayrıca, üreticiler tarafından sağlanacak malzemelerin ve baz materyallerin imalat prosedürü dokümanlarının hazırlanmasında da TSE'nin teknik destek sağladığını vurgulayan Şahin,

"Enstitümüz, ekipman üreticilerinin Akkuyu NGS teknik şartnamelerine uygun ekipman imalat prosedürü dokümanlarını hazırlamalarına, test programlarını oluşturmalarına, ekipman ve malzemelerin tasarım ve sismik hesaplamalarına teknik destek sağlamaktadır. Ayrıca, nükleer güç santralinde kullanılacak ürünlerin standardizasyonunu sağlamak amacıyla IC İçtaş-Titan 2 Ortaklığı tarafından talep edilen teknik karşılaştırma raporlarını düzenlemekte ve ikame yerli ürünlerin belirlenmesinden sorumlu olduğumuzu da belirtmek isterim" dedi.

Akkuyu NGS'de yerli ürün!

Akkuyu NGS'nin inşasındaki ürün gruplarına yönelik çalışmaların devam ettiğini de sözlerine ekleyen Şahin, teknik raporlar hazırlanırken TSE laboratuvarlarından destek alındığını da ifade etti.

"Enstitümüzün 'onaylı malzeme kuruluşu' olarak yetkilendirilmesiyle sağladığımız hizmetlerle, şimdiye kadar 21,3 milyar lira değerinde yerli malzeme temin edilerek Akkuyu NGS Projesi'nde kullanıldı. Yapı sektörü üreticilerinden 9,6 milyar lira değerinde donatı çeliği ve bağ teli, ekipman üreticilerinden ise 11,7 milyar lira değerinde malzeme tedarik edilerek Akkuyu NGS Projesi'ne katkı sağlandı. Bu şekilde ülkemiz sanayisinin de benzer bir şekilde güçlenmesine ve sürdürülebilir bir biçimde gelişmesine katkıda bulunulmuştur" şeklinde konuştu.