40 şüpheli yakalandı ve 14'ü tutuklandı

İstanbul ve Tekirdağ'daki 5 özel hastanede faaliyet gösteren yenidoğan yoğun bakım şebekesiyle ilgili çarpıcı detaylar gün yüzüne çıktı. Şebeke, hastanedeymiş gibi gösterilen doktorların HTS kayıtlarını inceleyen yetkililer tarafından deşifre edildi. Bir doktorun rapora imza attığı saatte barda olduğu belirlenirken, raporlar yerine hemşirelerin imzaladığı tespit edildi. Operasyon sonucunda 14 doktor, 16 hemşire ve 8 hastane görevlisi olmak üzere toplam 40 şüpheli yakalandı ve 14'ü tutuklandı.

Skandalın detayları

Özel hastanelerin yenidoğan yoğun bakım servislerine bebek hasta nakleden şebeke, hastanelerin tam kapasite çalışmasını sağlayarak SGK'dan günlük 8 bin lira ödeme alıyordu. Ancak bebek hastalar, iyileşmiş olsalar bile yoğun bakımda tutularak devleti zarara uğratıyordu. Şebeke bu yolla yaklaşık 1 milyar lira zarara yol açtı.

HTS kayıtlarıyla yapılan incelemede, yoğun bakım ünitelerinde 7 gün 24 saat zorunlu doktor bulunması gerektiği halde bu kurala uyulmadığı tespit edildi. Hekimlerin hastanede olmadığı, doktorlar yerine hemşirelerin raporları imzaladığı ortaya çıktı. Bir doktorun rapora imza attığı saatte eğlence mekanında olduğu da soruşturma sonucunda belirlendi.

Bursa 15 Mayıs 2024 elektrik kesintisi Bursa 15 Mayıs 2024 elektrik kesintisi

       Ambulans şoförleri kendilerini hekim olarak tanıtmış

  • Bazı ambulans şoförlerinin kendilerini hekim olarak tanıtarak hasta yakınlarıyla iletişime geçtiği öğrenildi.
  • Yoğun bakım servisinde personel ihtiyacı duyan şebeke, bir markette çalışan kasiyerden dahi rapor hazırlattı.
  • Kasiyerin sadece epikriz raporu hazırlamak için hastanede yarı zamanlı işe başlatıldığı iddia edildi.

Bu skandalın ortaya çıkmasıyla birlikte, yenidoğan yoğun bakım şebekesine karşı daha sıkı önlemler alınması ve benzer durumların önüne geçilmesi için adımlar atılması bekleniyor.