Vücuttaki bakır, karaciğer, böbrekler ve kemiklerde depolanır. Ancak, Wilson hastalığı olan kişilerde, bakır bu organlarda birikerek hasara neden olur.

İlkbaharın gelişiyle ortaya çıkan cilt sorunları İlkbaharın gelişiyle ortaya çıkan cilt sorunları

Wilson Hastalığı Nedir Belirtileri Ve Tedavileri Neler (1)

Wilson Hastalığının Belirtileri

Wilson hastalığının belirtileri, bakır birikiminin hangi organlarda oluştuğuna bağlı olarak değişir. Wilson hastalığının en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Karaciğer belirtileri: Karaciğer ağrısı, iştahsızlık, yorgunluk, mide bulantısı, kusma, dışkı renginin açılması, idrar renginin koyulaşması, sarılık
  • Sinir sistemi belirtileri: Titreme, kas sertliği, konuşma, yutkunma ve fiziksel koordinasyon sorunları, kaygı, ruh halinde ani değişimler, psikoz
  • Göz belirtileri: Kayser-Fleischer halkaları (korneada yeşilimsi, altınımsı veya kahverengimsi halkalar)
  • Wilson Hastalığı Nedir Belirtileri Ve Tedavileri Neler (2)

Wilson Hastalığının Tedavisi

Wilson hastalığının tedavisinde, bakır birikimini azaltmak ve karaciğer hasarını önlemek amaçlanır. Wilson hastalığının tedavisinde kullanılan başlıca yöntemler şunlardır:

  • Çinko tedavisi: Çinko, bağırsaklarda bakır emilimini azaltarak vücuttan bakır atılımını artırır. Wilson hastalığının tedavisinde genellikle ilk tercih edilen yöntemdir.
  • Penisilamin tedavisi: Penisilamin, vücuttaki bakır ile bağlanarak onun vücuttan atılmasını sağlar.
  • Karaciğer nakli: Wilson hastalığının ciddi karaciğer hasarına neden olduğu durumlarda, karaciğer nakli gerekebilir.

Wilson hastalığı, erken teşhis ve tedavi ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Ancak, tedavi edilmeyen Wilson hastalığı, ciddi karaciğer hasarına, hatta ölüme neden olabilir.