Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in talimatıyla 5 bin 100 mükellef sahte fatura şüphesiyle incelenmeye alındı. Bu incelemelerde sahte fatura kullanımına dair değerlendirmeler artırılacak ve tespit edildiği takdirde ağır cezalar uygulanacak.

Adli tıp kurumu 80 personel alacak! İşte tüm şartlar ve detaylar Adli tıp kurumu 80 personel alacak! İşte tüm şartlar ve detaylar

Ayrıca, organize vergi kaçakçılığıyla mücadele için yeni bir yol haritası belirlendi. Kurumlar arası işbirliği artırılacak, güçlendirilmiş inceleme süreci başlatılacak ve verginin yanı sıra kara para aklama incelemeleri de yapılacak.

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) ve diğer paydaşlar ortak bir yaklaşım geliştirecekler. Bu çerçevede teknik takip, arama ve el koyma gibi önlemlere başvurularak sürece etkin bir şekilde müdahale edilecek.

SAHTE FATURA NEDİR?

Sahte fatura, gerçek bir işlem veya durum olmadığı halde düzenlenen belgelerdir. Mükellefler genellikle vergi ödememek, vergi iadesinden faydalanmak veya daha az vergi ödemek amacıyla bu tür işlemleri gerçekleştirirler. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı Risk Analiz Merkezi, sahte belge kullanmaya meyilli mükellefleri tespit ederek incelemeleri yönlendiriyor. Son çalışmalarda 17 milyar liralık sahte fatura tespit edildi ve bu rakamın artabileceği belirtiliyor.

Editör: Elif Erbay