Türkiye’nin ikinci uzay misyonu başarıyla tamamlandı. Türk astronot Tuva Cihangir Atasever’in de içinde bulunduğu VSS Unity isimli araç, yörünge altında araştırma uçuşu gerçekleştirdi.

Atasever, uçuşun yaklaşık 3 dakika süren serbest düşme fazında, mikro yer çekimi ortamında 7 bilimsel deney gerçekleştirdi.

NEW MEXICO'DAN HAVALANDI

Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in de üyesi olduğu Galactic 07 ekibi, aileleriyle vedalaşmaları sonrası alkışlar eşliğinde VSS Unity yörünge altı aracına doğru hareket etti.

Cihangir

"VSS Unity" yörünge altı aracını taşıyan Virgin Galactic'e ait uçak, ABD yerel saatiyle 08.30'da (TSİ 17.30) yolculuğuna başladı.

6 KİŞİLİK MÜRETTEBAT

Uçağın ABD'nin New Mexico eyaletinde bulunan Spaceport tesisinden havalanmasıyla gözler, 4 astronot ve 2 pilottan oluşan 6 kişilik "Galactic 07" ekibinin üyesi olan Atasever'in yörünge altı araştırma uçuşu çalışmalarına odaklandı.

Atasever'in araştırmacı astronot olarak bulunduğu ekipte, ABD'den iki, İtalya'dan da bir özel astronot yer aldı.

Kandil, Asos, Gara, Hakurk ve Fırat Kalkanı bölgesinde 15 PKK'lı terörist öldürüldü Kandil, Asos, Gara, Hakurk ve Fırat Kalkanı bölgesinde 15 PKK'lı terörist öldürüldü

Yaklaşık 1 saat 10 dakika süren uçuşta, "VSS Unity" yörünge altı aracının taşıyıcı uçak aracılığıyla 45 bin fitlik yüksekliğe erişti, ardından hibrit yakıtlı roket motorunu ateşleyerek yaklaşık 90 kilometre irtifaya ulaştı.

Uçağın ABD'nin New Mexico eyaletinde bulunan Spaceport tesisine inmesiyle, 4 astronot ve 2 pilottan oluşan 6 kişilik Galactic 07 ekibinin bir üyesi olan Atasever’in yörünge altı araştırma uçuşu da sona erdi.

Cihangir2

CİHANGİR ATASEVER HANGİ DENEYLERİ YAPTI?

Bilimsel bir misyon gerçekleştirecek Atasever'in üzerindeki astronot tulumu, 3 deneye ilişkin ekipmanları taşıyabilmesi için özel olarak revize edildi. BEACON isimli beyin görüntüleme deneyi kapsamında Atasever, kafasına takacağı yakın kızılötesi spektroskopisi ölçüm cihazını uçuşun tüm fazlarında üzerinde taşıyacak. Böylece beynin prefrontal korteks bölgesindeki kan yayılımı ve omurilik sıvısının dinamikleri incelenecek.

Cihangir3

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ikinci astronotu Atasever’e başarı diledi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ikinci astronotu Atasever’e başarı diledi

Editör: Kemal Ilıkkan