Tayland Ulusal Sağlık Güvenliği Ofisi (NHSO) tarafından başlatılan "AI DMIND" adlı yapay zeka teknolojisi, hastaların psikolojik durumunu değerlendirmede önemli bir kolaylık sağlıyor.

Yapay Zeka-5

Bangkok Post'un haberine göre, Tayland Sağlık Bakanlığı'nın Ruh Sağlığı Birimi ve Bangkok Chulalongkorn Üniversitesi Sağlık ve Mühendislik fakültelerinin işbirliğiyle geliştirilen bu teknoloji, hastaların "depresyon belirtileri ve intihar eğilimlerini" analiz ederek tespit edebiliyor. Bu, bakanlığın arşivindeki ses kayıtlarını kullanarak gerçekleştiriliyor.

Halka açık Wi-Fi ağlarında güvenlik için izlenmesi gereken 7 Kural Halka açık Wi-Fi ağlarında güvenlik için izlenmesi gereken 7 Kural

Deneme aşamasında olan "AI DMIND" teknolojisi, Tayland'ın deneyimli psikiyatristleri tarafından değerlendirildi ve ilk bulgular doğrultusunda teşhislerinin doğruluğu konusunda olumlu bir değerlendirme aldı. NHSO'nun bünyesinde uygulamaya konulan bu teknoloji, geniş hasta kitlesine ulaşmayı kolaylaştırarak hastaların tedavi süreçlerini hızlandırmaya yardımcı oluyor.

Yapay Zeka Doktorluk Sınavını Geçti

Chulalongkorn Üniversitesi Sağlık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Nijasri Charnnarong, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, son yıllarda psikolojik rahatsızlıklarda artış olduğunu ve sadece geçen yıl Tayland'da 15 yaş üzerinde yaklaşık 1,5 milyon kişiye teşhis konulduğunu belirtti. Ancak, bu kişilerin sadece üçte birinin uygun bir tedavi sürecine başladığını vurguladı.

Bu gelişme, Tayland'da psikolojik hastalıkların erken teşhisi ve tedavisi için umut vadeden bir adım olarak değerlendiriliyor. Yapay zeka teknolojisinin kullanımıyla, insanlara daha hızlı ve etkili bir şekilde yardım edilmesi hedefleniyor.