Son dakika haberleri... Yıl sonuna yaklaşırken herkesin merakla beklediği bir konu var. Emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam. Asgari ücret zammı ile birlikte, emekli ve memur maaşlarında yapılacak zam milyonların beklediği bir konu. Memur zammı için 2 haftadan az bir zaman kaldı. Milyonlar "Emekli ve memur maaşı ne kadar olacak" sorusunu hergün araştırıyor. Yapılacak zam öncesi Merkez Bankası'nın yayınladığı anketle emekli ve memur zammı 2024 maaş tabloları netleşti. İşte memur zammı...

MEMUR ZAMMI İÇİN BELİRLEYİCİ: ENFLASYON

Tüm Türkitye açıklanacak olan Aralık ayı enflasyoon rakamlarını bekliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Çarşamba günü Aralık ayı enflasyon oranını duyuracak. Böylece 6 aylık enflasyon rakamı ile 2024 yılının ilk yarısında uygulancak emekli ve memur zammı enflasyon farkı kesinleşecek. 

MERKEZ BANKASI ARALIK VERİLERİ

Merkez Bankası, Aralık ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını açıkladı ve 2023 yılına ilişkin verileri paylaştı. Anket sonuçlarına göre, 2023 yılının tamamı için enflasyon beklentisi yüzde 65,39 olarak belirlendi. Bu beklentinin gerçekleşmesi durumunda, Tüketici Fiyat Endeksi'nin 1866,34 seviyesine yükseleceği öngörülmektedir.
Aralık ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre;

  • 6 aylık enflasyon beklentisi: Yüzde 38,08
  • Hesaplanan memur enflasyon farkı: Yüzde 30,26
  • Toplu sözleşme zammı: Yüzde 15
  • Hesaplanan memur zammı: Yüzde 49,80 oldu.

EMEKLİ VE MEMUR MAAŞ ZAMMI NASIL HESAPLANIYOR

Memur ve memur emeklileri, yılda iki kez zam almaktadır. Bu zamlar, enflasyon farkıyla birlikte toplu sözleşme zammını içermektedir. Enflasyon farkı, önceki dönemde verilen toplu sözleşme zammının, yeni 6 aylık enflasyon oranından arındırılmış halini ifade eder. Bu oran, yeni toplu sözleşme zammı ile birleştirilerek memur zammını belirlemek için kullanılmaktadır.

Benzin ve motorin kaç TL? 20 Mayıs güncel akaryakıt fiyatları Benzin ve motorin kaç TL? 20 Mayıs güncel akaryakıt fiyatları

MEMUR ZAMMI 2024 YÜZDE 50'Yİ BULUYOR

Yüzde 65,39'luk son enflasyon tahminine göre hesaplamalar yapıldığında, 6 aylık enflasyon farkının yüzde 30,26 olması beklenmektedir. Bu rakam, yüzde 15'lik toplu sözleşme zam oranı ile birleştirildiğinde, memur zammının Ocak ayında yüzde 49,80 olacağı öne çıkmaktadır. Bu durum, beklentilere göre ilerlerse memur maaşlarına Ocak ayında uygulanacak zam oranını ifade etmektedir.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 32.900 TL'Yİ AŞIYOR

5 aylık kesinleşen rakamlara göre, en düşük memur maaşı 31 bin 925 TL, en düşük memur emeklisi maaşı ise 14 bin 320 TL olarak belirlenmiştir. Bu mevcut duruma Aralık ayı enflasyon farkının eklenmesiyle nihai rakamlar ortaya çıkacaktır.
Piyasa katılımcıları anketine göre hesaplanan yüzde 49,80 zam oranına göre, en düşük emekli maaşı 32 bin 981 TL, en düşük memur emeklisi maaşı ise 14 bin 794 TL olacaktır. Bu rakamlar, enflasyon farkı da dâhil edildiğinde, memur ve memur emeklisi maaşlarının güncellenmiş nihai tutarlarını ifade etmektedir.

65 YAŞ, ENGELLİ VE EVDE BAKIM MAAŞI ZAMMI

Memur ve emeklilerin maaş artışları, 6 aylık enflasyon oranına bağlı olarak belirlenmektedir. Bu durum, nihai memur zam oranını belirleyerek sosyal yardımları doğrudan etkilemektedir. Örneğin, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında memur maaşlarına yapılan zam oranı, sosyal yardımları da etkilemektedir. Bu kapsamda, 6 aylık artış memurlar için yüzde 50 olarak gerçekleştiğinde, sosyal yardımlar da benzer oranda artış gösterecektir. Bu durum, 65 yaş aylığı, evde bakım parası, engelli maaşı gibi sosyal yardım ödemelerini kapsamaktadır.