Online alışverişte yeni bir dönem başlıyor. 1 Ocaktan itibaren uygulanacak yeni düzenlemelerde tüketicileri ilgilendirecek önemli değişiklikler mevcut. Bunlardan en dikkat çekeni ise kargo ücretleri için getirilen yeni düzenleme. Yeni düzenleme ile birlikte iadesi yapılan kargoların ücretleri tüketici tarafından mı  ödenecek? İşte yeni düzenleme.

Online alışverişte yeni dönem: 1 Ocak'tan sonra kargo iade ücretlerinde değişiklik

1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek düzenlemeye göre, internet üzerinden yapılan alışverişlerde ürünün ayıplı olmaması durumunda tüketici, alışverişten vazgeçme veya kargoyu teslim almama durumunda kargo iade ücretini kendisi ödeyecek. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ekim ayı itibarıyla evde internet erişimi olan hanelerin oranı yüzde 95,5'e yükselirken, 16-74 yaş grubundaki bireylerin internet kullanım oranı yüzde 87,1 olarak kaydedildi. 

Erkeklerde bu oran yüzde 90,9 iken, kadınlarda yüzde 83,3 olarak belirlendi. 2022-2023 döneminde internet üzerinden alışveriş oranı ise yüzde 49,5 oldu, bu oran erkeklerde yüzde 52,4, kadınlarda ise yüzde 46,6 olarak gerçekleşti.

İNTERNET ALIŞVERİŞİ YAPANLARIN YÜZDE 27'Sİ SORUN YAŞIYOR

2023 yılının ilk çeyreğinde internet üzerinden mal veya hizmet satın alan bireylerin yüzde 75,5'i giyim, ayakkabı ve aksesuar alışverişi yaptı. 2023 yılının haziran, temmuz ve ağustos aylarında web sitesi veya mobil uygulama üzerinden alışveriş yaparken sorun yaşayan bireylerin oranı ise yüzde 27,1 olarak kaydedildi. 

En sık karşılaşılan sorunlar ise yüzde 13,6 ile teslimatın belirtilenden daha yavaş olması ve yüzde 11,1 ile yanlış veya hasarlı mal veya hizmet teslimi oldu.

DÜZENLEME 1 OCAK'TA UYGULANACAK

Son yıllarda internet üzerinden yapılan alışverişlerin artması ve kargo şubelerindeki iade işlemlerinde yaşanan sorunlara çözüm olarak ürün iade sürecinde değişiklik yapıldı. 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe girecek olan bu düzenleme ile internetten alınan ürünlerin iadesinde, tüketicilerin iade masraflarını karşılaması gerekecek. 

Ticaret Bakanlığı'nın 'Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' kararı kapsamında, tüketiciler satın aldıkları ürünleri teslim tarihinden itibaren 14 gün içinde cayma hakkını kullanabilecekler. Ancak, malın ayıplı olması durumunda tüketiciler iade masraflarından sorumlu tutulmayacak. Tüketici, iade masrafını karşılamakla yükümlü olacak ve talep etmesi halinde iade masrafı, iade edilecek mal veya hizmet bedeli ile teslimat masraflarından mahsup edilebilecek.

DOLANDIRICILARIN YENİ YÖNTEMİ: KARGO MESAJLARI

İbrahim Reisi helikopter kazası geçirdi! İbrahim Reisi helikopter kazası geçirdi!

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, "Yılbaşından sonra kargo bedelini, ürün ayıplı mal olmadıkça tüketici ödeyecek. Kargoyu teslim almama, alışverişten vazgeçme durumunda şirket, kargo ücreti için tahsil davası açabilir. Bu uygulama dolandırıcıların ekmeğine yağ sürüyor. Daha önce tüketicileri dolandıran, kötü niyetli kişilerce kargo şirketi adıyla gönderilen mesajlara daha sık rastlanabilir. Tüketiciler kötü niyetli kişilerce gönderilen aldatmaca mesajlara dikkat etmeli" diye konuştu.