Kış mevsiminin ortasında olmamıza rağmen, kar yağışı beklenen düzeyde gerçekleşmedi. Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor ve özellikle Balkanlar ve Trakya'da etkili olan soğuk hava ve kar, İstanbul'a kadar ulaşıyor ancak şehirde kar yağışı gözlemlenmiyor. Uzmanlar, bu durumu inceliyorlar.

Bu yıl Avrupa'da, Sibirya'dan gelen yüksek basınçlı sistem nedeniyle soğuk hava ve yoğun yağışlar yaşandı. Balkanlar ve Orta Avrupa'da kar yağışları etkili oldu. Ancak, Türkiye genelinde özellikle İstanbul'da beklenen kar yağışı gerçekleşmedi.

Kar Yağışı İçin Meteorolojik Koşullar Oluşmuyor

Istanbul Için Kar Yağışı Uyarısı

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Deniz Demirhan'a konuyla ilgili görüşlerini sorduk. Dr. Demirhan, "Bir bölgede kar yağışı gözlenmesi için, yer seviyesinde nemin ve yukarıda sıcaklık farkının oluşması gerekir. Yani, soğuk hava koşullarının mevcut olması gerekmektedir. İstanbul'da kar yağışının gerçekleşebilmesi için meteorolojik koşulların ve jet akımlarının şehir üzerine doğru yönlendirilmesi gerekmektedir. Ancak, bu koşulların oluşmaması nedeniyle kar yağışı beklenen düzeyde gerçekleşmemektedir," şeklinde açıklama yaptı.

Yeni hafta sıcak başlıyor (22 Temmuz Pazartesi Hava Durumu) Yeni hafta sıcak başlıyor (22 Temmuz Pazartesi Hava Durumu)

Japonya'da Şiddetli Kar Yağışı Hayatı Felç Etti Japonya'da Şiddetli Kar Yağışı Hayatı Felç Etti

"İstanbul Aydın Üniversitesi'nden Dr. Güven Özdemir, konuyla ilgili olarak şunları belirtti: 'Balkanlar'dan gelen soğuk hava, Karadeniz üzerindeki nemi alarak İstanbul'da kar yağışına dönüşmeliydi. Ancak beklenen kar yerine karla karışık yağmur gördük. Bunun nedenlerinden biri ısı adası etkisi olabilir.'

Dr. Özdemir şöyle devam etti: 'Isı adası etkisi, kentsel alanlardaki sıcaklıkların uzak bölgelere göre 2 ila 5 derece daha yüksek olmasına neden olur. Binaların, yolların ve diğer yapıların ısıyı emmesi ve eşit olmayan dağılımı, bazı alanların diğerlerinden daha sıcak olmasına yol açar. 1989'da İstanbul özelinde gerçekleştirdiğim çalışmada ilçe bazlı verilere ulaşmıştım. Ancak bugün geldiğimiz noktada, betonlaşma, çarpık kentleşme ve aşırı nüfus artışı gibi etkenlerle birlikte ısı adalarının belirgin şekilde arttığını görmekteyiz. Artık ısı adalarının tüm şehri sardığını ve birleşerek devasa bir ısı adası oluşturduğunu söyleyebilirim."

Deniz Suyunun Sıcaklığı KarYağışını Etkiliyor

Ankara Kar Yağışı-1

Dr. Özdemir, deniz suyu sıcaklıklarının okyanuslar ve denizlerde yüksek olduğunu belirterek kar oluşumunu engellediğini vurguladı ve şu bilgileri paylaştı:

"Geçmiş yıllara göre deniz suyu sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini gözlemliyoruz. Sıcaklık değişimlerinin etkisiyle, denizden uzak bölgeler, kıyı bölgelerine göre daha az kar alıyor.

Deniz suyunun özgül ısısı yüksektir ve bu nedenle büyük miktarda ısıyı emerken sıcaklığı çok fazla değişmez. Bu özellik, kıyı bölgelerinde havanın sıcaklığını azaltarak donma noktasının altına düşme olasılığını ve dolayısıyla kar üretme sıklığını azaltır. Ancak, denizden uzak ve yüksek kesimlerde aşırı sıcaklık düşüşleri ve soğuk hava koşullarıyla kar yağışları görülebilir.

Kıyı bölgeleri, daha ılıman sıcaklıklar nedeniyle kar yerine yağmur veya karla karışık yağmur alabilir. İstanbul'da kar yağışının oluşabilmesi için deniz suyu sıcaklıklarının 6-7 derecelere kadar inmesi gerekmektedir. Ancak günümüzde İstanbul'da deniz suyu sıcaklıkları 10-11 derece civarında seyretmektedir."

Nerelerde Kar Bekleniyor?

Kar Yağışı Samimi Haber

Ulusal Atmosferik Araştırma Merkezi'nin (NCAR), her yıl dünya genelindeki tüm bölgeler için tahminlerde bulunduğunu vurgulayan Dr. Deniz Demirhan, "Ülkemiz özelinde 2023-2024 kışı için paylaşılan verilere göre, şu ana kadar yapılan tahminlerin doğru olduğunu görüyoruz. Bu tahminlere göre Marmara Bölgesi'nde yoğun kar yağışı beklenmemekteydi, ki bu beklenti doğrulandı. Yalnızca Marmara'nın güneydoğu ucunda yoğun kar yağışı öngörülmüştü ve bu da Uludağ ve çevresinde gerçekleşti. İstanbul'da kar yağışı beklenmediği tahminleri doğrulandı" dedi.

Türkiye'de 8 Şubat 2024 hava durumu raporu Türkiye'de 8 Şubat 2024 hava durumu raporu

Dr. Demirhan, NCAR tahminlerine göre yağışın beklendiği bölgelere de değinerek, "Güneydoğu Marmara'nın uç kesimleri ile Batı ve Orta Karadeniz'de yağmur görülmekte, İstanbul'da yağış miktarının daha az olması beklenmektedir. Ayrıca Ege ve Akdeniz kıyılarının yağış alması ihtimali düşüktür. Kar yağışı ise Doğu Anadolu'nun kuzeyinde, Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde ve Güneydoğu Anadolu'nun güneydoğu bölgesinde beklenen ortalamaların üzerinde olacaktır" ifadelerini kullandı.

Editör: Elif Erbay