Gantz, düzenlediği basın toplantısında, "Hükümetten üzülerek resmi olarak istifa ettiğimi duyuruyorum." ifadelerini kullandı.

Gantz, Netanyahu’nun İsrail’in "gerçek zafere doğru ilerlemesini" engellediğini savunarak, başbakanın siyasi mülahazalara dayalı kararlar aldığını belirtti.

Erken seçim çağrısında bulunan Gantz, Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı da hükümetten çekilmeye davet etti. Gantz ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden’ın esir takası teklifini desteklediğini ifade ederek, Netanyahu’dan bu anlaşmayı sağlaması için cesaretli olmasını istedi.

Daha önce Gantz, Başbakan Netanyahu'nun Gazze'deki saldırılar sonrasına ilişkin 8 Haziran'a kadar bir planı onaylamaması halinde partisinin hükümetten çekileceği tehdidinde bulunmuştu.

Gantz’ın ardından, İsrail Savaş Kabinesi üyesi ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot da istifa etti. Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, Eisenkot, Netanyahu’ya sunduğu istifa mektubunda, "Başbakanlığını yaptığınız kabine, savaşın hedeflerine ulaşması için gerekli kararları almadı." ifadesini kullandı.

Eisenkot, alınmayan bu kararların İsrail’in stratejik durumuna ve ulusal güvenliğine zarar verdiğini vurguladı ve son dönemde alınan kararların ülkenin çıkarlarına uygun olmadığını belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gantz’ın istifasına sert eleştirilerde bulundu. Sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada, “Ey Benny (Gantz), İsrail birçok cephede varoluşsal bir savaş veriyor. Şimdi bu durumu bırakmanın zamanı değil, güçlerini birleştirmenin zamanıdır.” dedi. 

Irak konut krizini mega kentlerle çözecek Irak konut krizini mega kentlerle çözecek

Netanyahu, kapısının Siyonist partilere açık olduğunu vurgulayarak, “Kapım, düşmanlarımıza karşı zafer kazanmaya ve vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamaya hazır her Siyonist partiye açık olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Editör: Elif Erbay