Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Yusuf Kıraç, konu hakkında

OpenAI'den Google'a rakip arama motoru: SearchGPT OpenAI'den Google'a rakip arama motoru: SearchGPT

"Bu misyonla birlikte uzay farkındalığı ve insan kaynağı misyonumuzu da gerçekleştiriyoruz. Alper'in toplumdaki uzay farkındalığı ve insan kaynağı konusundaki katkılarını ilerleyen süreçte göreceğiz."

dedi. Kıraç, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) Dünya'ya iniş yolculuğunu da değerlendirerek, Gezeravcı'nın ilk tedavilerin ardından Türkiye'ye dönmesini planladıklarını belirtti.

Gezeravcı 13 Deney Gerçekleştirdi

Kıraç, sağlık kontrol sürecinin 3 ila 7 gün arasında sürdüğünü ve Gezeravcı için tahminlerinin daha kısa sürebileceğini vurguladı. Gezeravcı'nın uzayda bulunduğu süre boyunca 13 bilimsel deney gerçekleştirdiğini ifade eden Kıraç, deneylerin sonuçlarının hala değerlendirilmekte olduğunu belirtti. 

Uzay çalışmalarında bugüne kadar yaklaşık 2 bin deneyin literatüre geçtiğine dikkat çeken Kıraç, Türk astronotunun deneylerinin de artık bu kapsamda yer aldığını kaydetti. Kıraç, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelen öğrencilerle Alper Gezeravcı'nın uzaydaki görevi boyunca buluşmalar düzenlendiğini ve bu heyecanın Gezeravcı'nın dönüşüyle devam edeceğini söyledi. 

Türkiye'nin her ilinden Gezeravcı'ya davetlerin olduğunu belirten Kıraç, Gezeravcı'nın toplumda uzay farkındalığı ve insan kaynağı konularında ilerleyen süreçte önemli katkılar sağlayacağını dile getirdi. Gezeravcı'nın gençler tarafından dört gözle beklenmesi gerektiğini vurgulayan Kıraç, onların Alper abileriyle buluşmasını beklediğini sözlerine ekledi.

İkinci Türk Astronot Uzaya Ne Zaman Gidecek?

Kıraç, nisan ayında ikinci astronot Tuva Cihangir Atasever'i yaklaşık 80 kilometrelik bir yörünge altı uçuş için uzaya göndereceklerini açıkladı. Atasever'in de yaklaşık 7 deney gerçekleştireceğini belirten Kıraç, onun dönüşünü de heyecanla bekleyeceklerini ifade etti. "Nisanın ilk haftaları gibi Tuva'nın uzay yolculuğu gerçekleşecek gibi görünüyor" diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: Elif Erbay