Irak konut krizini mega kentlerle çözecek Irak konut krizini mega kentlerle çözecek

Ortadoğu'da tansiyon iderek yükselirken, BMGK'da kabul edilen ateşkes teklifini destekleyen tasarıyı kabul ettiğini açıklayan Hamas yönetimi, müzakerelere hazır olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrailli liderlerle Tel Aviv'de yaptığı görüşme sonrasında, İsrail-Hamas savaşının sona ermesinden sonra Gazze'ye yönelik planlara ilişkin görüşmelerin önümüzdeki birkaç gün içinde devam edeceğini söyledi.

Blinken, İsrailli Yetkililerle Görüştü

Blinken, Başkan Joe Biden'ın ateşkes teklifinin BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanmasından bir gün sonra, İsrail'in Hamas'a karşı sekiz aydır sürdürdüğü hava ve kara savaşını sona erdirmek amacıyla bugün İsrailli yetkililerle bir araya geldi. 

Blinken'in gezisi öncesinde hem İsrail hem de Hamas, savaşı sona erdirmek için daha önce yapılan arabuluculukları baltalayan katı tutumlarını tekrarlarken, İsrail işgal güçleri orta ve güney Gazze'ye saldırılarına devam ediyor. 

Hamas Ateşkes Kararını Kabul Etti

Hamas'ın üst düzey yetkilisi Sami Ebu Zuhri, ateşkes kararını kabul ettiklerini ve ayrıntılar üzerinde müzakereye hazır oluklarını söyledi. Zuhri ayrıca, İsrail'i ateşkese uymaya zorlamanın Washington'a bağlı olduğunu da sözlerine ekledi. 

Abu Zuhri, "ABD yönetimi, BM Güvenlik Konseyi kararının uygulanması yoluyla işgali savaşı derhal sona erdirmeye zorlama yönündeki taahhütlerini yerine getirme konusunda gerçek bir sınavla karşı karşıyadır" dedi. 

İsrail, Hamas yenilene kadar savaşın yalnızca geçici olarak durdurulmasını kabul edeceğini söylerken, Hamas ise savaşın sona ereceğini garanti etmeyen bir anlaşmayı kabul etmeyeceğini açıkladı. 

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki hava ve kara saldırılarının 37 binden fazla Filistinlinin ölümüne yol açtığını açıkladı.

Editör: Haber Merkezi